Tuesday, May 22, 2018

A Visit to ENT Clinic


Abang Faheem ni, selalu mengadu sakit telinga. Bila suluh nampak macam blocked.
Bawa lah dia pergi klinik biasa dulu. Doktor kata memang blocked dan keras. Tak boleh cuci masa tu sebab takut sakit. So, dia bagi soluwax untuk lembutkan wax dalam telinga tu. Arahan doctor, titis 5 titisan satu kali sehari, sebelum tidur for 2 days. Then datang balik untuk cuci.

After 2 days, bawaklah abang ni pergi klinik. Tapi klinik lain. Aku explain lah dah drop soluwax bla bla bla.. Nurse tu kata 2 days tak cukup lembut, usually doc akan suruh drop soluwax for at least 5 days, baru lembut. Tapi, masuk jugalah jumpa doctor. Doktor arab lelaki, quite harsh sikit cara dia. Dia suluh, then cuba cuci pakai air. Tapi nothing came out. Then dia pakai crocodile action ear forceps. Menjerit sakit jugaklah abang ni. "Ahh..sakit.." huhu..



Still tak dapat. Doktor kata kalau pakai forcep ni, wax tu jadi crushed, susah sikit. Since keras lagi, dia suruh continue soluwax for 5 days, 5 drops every 6 hours. Baru datang balik untuk cuci.
After a week, bila cakap dekat Faheem nak cuci telinga, dia kata taknak pergi klinik yang hari tu. Sakit. Trauma agaknya. Aku carilah klinik ENT berdekatan rumah.
Alhamdulillah found one near Tesco Ampang.
Klinik Pakar ENT C.C. Ong

Mula-mula doctor tu masukkan macam kamera kot dalam telinga, view dekat monitor. Memang Nampak selambak earwax dalam tu, memang block habis. huhuhu.. Tak sempat pulak ambil gambar.
Then terus dia suruh baring untuk cuci.

Feeling nervous agaknya


Doktor sedut earwax


Alhamdulillah tak sakit. Bising sikit je.
Seketul besar keluar. Doktor siap suruh ambil gambar. haha. Ada je aku snap. Tapi takyah share sini lah. huhu.


Lepas cuci, ada lagi sikit-sikit. Doktor kata tak boleh nak sedut habis sebab dekat dengan gegendang. Yang putih-putih tu, infection. Dia bagi eardrop untuk infection tu.



Doktor ni sangat baik dan friendly. Sopan je cakap.
Sesiapa yang nak cuci telinga, or ada masalah berkaitan ENT recommended lah datang sini.
Thank you Dr. Ong.

Nah aku sertakan namecard Dr. Ong untuk rujukan sesiapa yang mencari khidmat pakar ENT.
Landmark klinik dia, Tesco Ampang. Sederet dengan Kedai Asam Pedas Linda Onn tu.



No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015