Tuesday, August 14, 2018

Fathiy: Pneumonia + Anemia


Awal bulan Julai, Fathiy demam. His fever went on and off for 2 weeks. Within that 2 weeks, we brought him to private clinic twice. Given pcm, drops and ubat batuk.


Setelah 2 minggu, demam masih tak kebah sepenuhnya, in fact the day we brought him to hospital, pagi tu dia shivers. Tak pernah dia menggigil macam tu before this. So kami terus ke emergency Hospital Ampang. Buat xray, amik darah..Doktor kata result darah tak cantik, Xray pun tak cantik. Bila refer pakar kanak-kanak, kena admit ward.


Berkampunglah dekat wad. Doktor review malam tu tanya macam-macam dan sangat detail. Cuak dah ummi ni. Sampai ke family history semua, ada talasemia tak, ade anemia tak, ada yang kanser tak, ade pendarahan tak contoh masa gosok gigi ke, kalau jatuh senang lebam tak..Mak yang lebam nak menjawab. Rupanya sebab result darah dia, Hb low - 6.3, platlet tinggi, sel darah putih tinggi. Xray dia pun, left lung tu lebih dari separuh covered dengan kuman or kahak.






Doktor tanya tak perasan ke anak pucat, lemah, tak aktif. Bab pucat tu, memang aku tak perasan dia pucat ke apa sebab dia memang putih gebu. Hahahah... Lemah tak aktif tu, masa demam ni je. Sebelum tu aktif sangat. Memanjat sana sini. Mai sorang lagi doctor, dengar doctor tu cakap, yang ni ke yang suspect leukemia tu? But they wanted to repeat the blood test to reconfirm.



Berderau darah aku dengar weh. Telan air liur terus. Zikir je banyak-banyak dalam hati.
Esoknya bila doctor pakar round, Hb naik sikit, tapi still rendah lah. 7.3. Pastu pakar kata suruh buat iron study. Dia kata microcytic hypochromic anemia, likely iron deficiency anemia. Dan disebabkan masa tanya-tanya family history malam tu, one of it pasal tibi. Happens that ayah aku suspect tibi awal tahun hari tu, so suspect for tibi jugak. So kena buat TB screening dan ambil sample kahak for lab test.


Tangan tak boleh duduk diam. Dua kali tercabut tiub tu. Alahai Fathiy.





Tibi screening. Right after kena cucuk. Reading will be taken at 72 hours after injection.



To cut the story short, negative tibi. Day 2 dalam ward Fathiy dah tak demam, in fact aktif dan ceria macam biasa. Cuma after 2 time blood test, hb masih rendah. WBC however dah kembali normal, alhamdulillah. Can ditch the leukemia issue. Iron study masih belum buat. Doc cakap, hb low tu ada kemungkinan sebab dia sebelum ni fully bf. Baru je introduce formula dalam seminggu dua. 


Sedap duduk atas kaki ummi ye.




Tukar drip dekat tangan pulak sebab dekat kaki dah bocor. sobs. Kesian awak.


Day 6 masih dalam ward. Mak dah sakit-sakit pinggang ni ha tidur macam udang dalam baby cot. Jenuh memanjat turun naik satu hal lagi. Pagi tu pakar round kata dah boleh discharge, dengan syarat, kena habiskan antibiotic for another 1 week, ambil ubat tambah darah, jaga pemakanan anak, make sure bagi makanan kaya zat besi. End of month kena repeat x-ray dan ambil darah for full blood count dan juga iron study.

To date, alhamdulillah sihat walafiat. Cergas dan ceria seperti sediakala. Selera makan pun bertambah-tambah. 




Semoga diberi kesihatan yang baik dan berpanjangan, InsyaAllah.


1 comment:

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015