Tuesday, August 16, 2022

Ummi Main Masak-Masak

Teringin nak makan oden. Sebelum ni pakai perencah oden siap je. Kali ni ummi cuba yang campuran pes asam pedas adabi dan pes tomyam. Yang ini lebih kick pada ummi..


Cuba nak amal Diet Suku-suku Separuh. (DSS).. Kononnya nak start 1/8.. Yup, i did start at 1/8.. Seminggu tu bertahan jaga portion makan and no sugary water.. Tapi, masuk minggu kedua, kerna hati gundah gulana, kelaut dalam lah terus.


Ni pun kegigihan minggu pertama je.. Bawa bekal ke pejabat. Chicken salad. Chicken fillet perap dengan sos peri-peri Nandos. Bakar dalam airfryer.


First day bawa bekal sihat. Ayam bakar air fryer. Lupa dah perap dengan apa. huhu..


Apa nama masakan ni eh.. Lupa lah..
Steamed egg and tofu with minced chicken...kot..

Ni bila 'rajin'.. hahahaha.. Samyang ramen. Katanya 40% less spicy. Tapi, tetaplah pedas terbakar. Tiada makna less spicy itu..


Ada lebihan nasi bungkus malam sebelumnya. So I made fried rice. Tapi mana cukup untuk 8 perut kan. Maka, ummi tambah lah sandwich scramble egg. Makan saja lah anak-anak semua, jangan membantah. Siapa bantah dia lapar..haha..

Sotong goreng kunyit dan singgang sotong. Malas nak fikir masak sayur, campak je sayur masuk dalam kuah singgang tu. 

My own chinese fried rice. Sebab tak pedas, haruslah ummi add-on cili potong.


Most anak-anak prefer makan kuetiau. Tapi that day, ummi teringin sangat nak makan mee goreng. Maka, ummi kumpul kegigihan, masaklah dua jenis. Surprisingly, dua-dua pun habis.


Ini lagilah. Menu konon-konon sihat, tapi epic failed. Main hentam je tabur segala maca benda, then bakar dalam air fryer. Entah rasa pelik apa yang menular dalam tekak. 


Buttermilk chicken is doneeee..


No comments:

Post a Comment



Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015