Monday, July 11, 2011

G6PD

Aku ade mention earlier yang my little faheem ade G6PD Deficiency. I've heard about G6PD before, tapi not really sure what was it. Yang pasti, memang ramai yang tak tau pasal G6PD ni sebab bile aku mention G6PD je, orang akan tanye balik ape bende tu...

G6PD ni actually singkatan kepada Glucose-6-Phosphate-Dehydrogenase. Ia adalah enzim dalam sel darah merah. Kekurangan enzim ni akan mengakibatkan sel darah merah mudah pecah. Ia bukan penyakit. Ia adalah faktor genetik dan akan diwarisi seumur hidup.

Aku pun masih cube untuk memahami tentang G6PD ni dan pantang larangnye serta simptom-simptom demi untuk si kecil faheem. Aku kene selalu beringat tentang alahan-alahan dan ape yang perlu dijauhkan. Not only for little faheem, aku pun takleh consume those things selagi aku breastfeed faheem. 
Ummi luvs u faheem.

A few websites regarding G6PD deficiency:-


4 comments:

  1. ily.. nanti kita g tgk baby faheem yer.. minggu ni tak sempat.. tgk weekend nanti insyaallah.. Faheem ada G6PD ek.. ily jgn pasang ubat nyamuk tau,.. nanti asap tu boleh jd alahan juga pada dia..

    ReplyDelete
  2. ily,my lil' irsalina pon g6pd def jgk..lg teruk dr faheem.huhu..sgtlah sedey kl igt blk.sampai buat blood Exchange Transfusion mase hari ke-6. hati mase tu hanye Allah sj yg tau betapa risau,takut n sedihnye. alhmadulilah, dgn dugaan yg mcm ni,lg byk experience kite jd ibu yang strong. kene jage betol2 faheem,jgn bg terdedah dgn alahan yg die xboleh.doc ade bg senarai kan? so, if ko ade pape nk tanye just ty aku,i'allah aku leh share. tp org kate i'allah, antibodi die akan kuat bile dh besar nnt.

    ReplyDelete
  3. Ily..just sharing link about it http://sirasain.wordpress.com/2009/05/28/anak-anda-pengidap-g6pd/

    ReplyDelete
  4. thnks sume..
    kak nuyun, aah, ubt nyamuk is one of the alahan..doc ade kasi pamplet dgn list things to avoid.

    syura: yeke..nti ade pape kemusykilan, aku tnye ko eh..

    kak eikyn: thnks for the link. sgt helpful..

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015