Sunday, July 10, 2011

Oh! Weight =P & Expressing Breast Milk

 On Weight

Bercerita tentang berat, Oh! hati sungguh gembira...hehe~ 

Before preggy ---> 56kg
Three months preggy ---> 51kg (lost 5kg)
38 weeks ++ preggy ---> 56.5kg (gain 5.5kg)
Current weight (after delivery) ---> 51.4kg (lost 5.1kg)

Means, weight gain 5kg tu memang totally berat baby plus amniotic fluid dan uri. Since berat sekarang adalah kurang dari berat asal, aku takyahlah nak bersusah payah jaga makan untuk kuruskan badan. Hehe~ Just kene jaga makan untuk sihat dan juga untuk bekalan susu faheem sayang.

On Confinement

Aku dah beli post-natal set amway as mentioned in previous entry. Unfortunately, aku takleh nak gune bende-bende tu since little faheem ade G6PD deficiency and die alah pada herba-herba dan jamu. Aku just boleh gune kain bengkung je. Huhu~ Takpelah, ummi pantang mane yang boleh je. Yang penting faheem sihat. Amin.

On Expressing Breast Milk

Mase preggy, selalu fikir and risau kalau-kalau bekalan susu takde untuk si kecik. @ days after delivery, still lagi risau sebab macam sikit je susu. Tapi nurses cakap, it's normal. First few days production belum boost. Just keep on breastfeed baby to stimulate milk production. Third day, Alhamdulillah, mule nampak perubahan. This time around, fikir bile nak start express breastmilk pulak. Mase kat hospital, faheem keep on crying. Boleh kate every one hour. Nurse cakap jangan bagi baby tido lame sangat. Breastfeed every 2 hours. Tapi untuk faheem, belum pun cukup 2 jam, faheem dah menangis mintak susu. Alhamdulillah. Sekali je aku sempat pump susu mase kat hospital. That is the only time faheem tido lame dan aku dah rase sakit. Unfortunately, susu tu tertinggal kat hospital. Tapi sikit je pun.

Bile dah balik umah, still lagi confuse bile patut pump susu. Aku start pump susu bile rase macam dah bengkak je breast plus ade ketul-ketul. What I did, aku tuam dulu breast then only express. First time pump, dapatla 1Oz. Sekarang ni aku tak tunggu bengkak da. Reason, susu selalu meleleh keluar. Eventhough pakai breast pad, habis basah lencun breast pad tu. And time breastfeed faheem pun, susu meleleh keluar. So, daripada membazir biar susu penuh kat breast pad tu, baik la aku pump. At least dapat simpan stock untuk faheem bile dah start keje nanti. Alhamdulillah bekalan susu untuk faheem meriah. Mudah-mudahan terus meriah and aku dapat breastfeed faheem sampai 2 tahun, InsyaAllah. Amin.

5 comments:

  1. bestnye, berat turun banyak dr sblm preggy...harap2 aku pon mcm tu...berangan. Kalo setakat naik 5kg bleh la, kalo dah 20kg...sila berpantang dgn ketat ok...Kalo ikut kate bdak2 opis aku yg berpengalaman, diorang mmg suh pam time breastfed baby, sblh bg baby, sblh lg pam. kalo rase susu dah melimpah ruah sgt, jarakkan skit time pam tu, instead every 2 hrs, maybe jdkan every 3hrs mcm tu. Aku pon risau xde susu time lepas deliver tu...cian baby lapar...huhuu...

    ReplyDelete
  2. aah..hari tu aku wat cmtu ah. sblh bf, sblh pump. sbbnye, sambil bf, makin byk pulak meleleh kua yg lg sblh. mcm kelakar pulak. sblh nk pgg bby, sblh pump. tapi, drpd membazir, better mcm tu kn. DOa2 anne, insyaAllah ok. Fist 2 days mmg xbyk lg. Lepas tu dah ok dah. As long as bby nk isap. Ade certain kes, bby tu x pandai sucking.

    ReplyDelete
  3. wah..xbanyak beza berat badan...(huhu..diri sdiri malas nk timbang takoot nanti lg susah hati tgk angka penimbang)

    anyway..our baby sebaya leh celebrate birthday sama2 =)

    ReplyDelete
  4. Ily,

    bagus sangat baby pandai suck... Nasihat akak, rajin2 pam masa dalam pantang utk simpan stok bila nak masuk kije in case kene g outstation wat so ever... lebih stok xpe... beli freezer, x rugi langsung... masa paling bagus pam masa awal pagi lepas subuh lepas bf baby.. masa ni susu memang ya Rabbi byk gilerrrr... pastu, kalau susu ily sgt byk, jgn tunggu sampai breast tu keras dan meleleh baru pam... sebaik2nya, lepas je baby suck, terus pam.. syg klu ada sampai susu meleleh walaupun setitik! good luck ya Ily in ur bf journey!

    ReplyDelete
  5. fahana, jgn riso ek..aku pon naik 16kg.hehe..alhmdulillah, skrg back to normal.cpt je kl kite bf. i'allah,susu ade je nnt.bersihkan nipple dr skrg.inform kt nurse awal2 nk bf baby trus lps diorg bersihkn. sbb ade certain hosp,nurse trus je bg botol sbb nk suruh mummy rest.if baby dh sedap isap puting botol awal2 riso xnak bf plak.

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015