Wednesday, August 3, 2011

EBM Stock

Aku dah start buat stock EBM for Faheem a couple of days after discharged. Means dalam hari ke 6 or 7 pantang. Mule-mule pump, hasil kurang memberangsangkan. Cume dapat around 1 oz to 3 oz per session. And mase tu aku tak tau yang boleh campur EBM from two different session. So, kalau aku pump dapat 1 oz, aku terus simpan dalam bekas dadih tu and keep dalam freezer. Terasa macam rugi bekas. Sebab 1 bekas tu boleh simpan 3 oz EBM. Pastu baru aku tau boleh campurkan dengan syarat, make sure temperature kedua-dua EBM tu same sebelum dicampurkan. Jadi, bile pump dapat sikit, aku simpan kat chiller dulu. Next pumping pun aku simpan kat chiller jugak. After few hours bile suhu both EBM dah same, baru aku campurkan dan simpan kat freezer.


Setakat ni, ini lah pencapaian terbaik aku for 1 session. Agak-agak boleh dapat lebih tak?

Hasil pumping for 1 month

Banyak lagi term yang aku tak faham pasal EBM ni..Saya budak baru belajar. Kene banyak berguru lagi. =P

Breast Pump
Medela Pump-In Style Advanced.


Pump ni aku pinjam Kangah punye. Die pesan kat our cousin-in-law and dapat almost half price sebab mase tu currency drop. Mase Kangah beli ni, die offer aku skali since mase tu aku preggy anak "sulung". Tapi mase tu rase macam awal sangat lagi nak beli breastpump. Sekarang rase rugi pulak tak join beli skali. Huhu~

Ade sape-sape duk oversea boleh tolong beli tak? dududu~

p/s:- 3 Ramadhan. Masih belum dapat puasa ;(

6 comments:

  1. samala yun awal2,dpt 3 oz plng byk.cmner ily boost up milk production ek?ily gne pump ape?

    ReplyDelete
  2. ili nnti share info bf eak...wah bestnye dpt pkai bp medela tu..

    ReplyDelete
  3. yun: ms awal2 ily pump skjp je. skg ni tunggu lame sket, br kua byk. Lagi 1, pas urut pun flow agk byk jugak. Other than that ily minum susu kambing, horlicks, makan kurma. ily gune medela. pinjam kakak punye..hehe~

    rini: insyaAllah. Kite pun baru je belajar..hehe~

    ReplyDelete
  4. ily, jgn lupe labelkan each container ye..

    ReplyDelete
  5. Insyaallah, leh dapat banyak lagi. Keep on pumping dear.

    ReplyDelete
  6. wahhh..dah makin banyak stock...untung buat stock awal2..chaiyok2..nad aritu mase pantang memang takde simpan sebab masalah storage. hehe. ulu pon same gak sekali pump dapat 1-3 oz je. now dah boleh dapat sampai 7oz sekali pump. miraclellah. tapi tak lah selalu..hehe..apepun, menaikkan semangat jugak tu..penah la kirenye ade rekod, kan..same2 lah kite berusaha.:P

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015