Thursday, October 6, 2011

Faheem: 3 Months Old

29th September 2011
Genap 3 bulan usia Faheem

Weight: 6 kg
Length: 62 cm
Head: 41 cm
Chest: 41.5 cm

Faheem makin lively dengan his sweet baby talk. Petahnye lah die. At times Bile Abi mengaji or berzikir dekat die, bising mulut die as if ikut ape yang Abi baca. Sometimes, tah ape yang die bebelkan sorang diri. Vocab die (in his own baby language) dah ade a few instead of ha-ha-ha je..Boleh jadi leka kalau melayan die bercakap..



Senyuman makin manis. Habis segala gusi nak tayang. Selalu bile bf time, baru je selak baju, dan senyum meleret dah anak teruna ni, knowing that it's milk time..Bile kekenyangan lepas bf, sometimes die akan terus layu and lelap. When I ask him to curve a smile, suddenly die senyum lebar tayang sume lesung pipit die. =P
Dah pandai gelak-gelak and responds bile orang agah. Kadang tu sampai tak terlayan dah. Nak orang layan die je. When he couldn't see anyone around, merengek minta orang pay attention kat die. Bile jenguk kat die, mengekek-ngekek gelak. 




Pandai main toys dah. Dulu letak Baby Ellie kat sebelah, die bagi kungfu kick sekali kat Baby Ellie. Tak layan pun. Sekarang ni bile letak Baby Ellie tu kat die, die gigit telinga Baby Ellie sampai basah. And he also manage to genggam tali Baby Ellie tu. Mungkin sebab gajah tu dah berhenti nyanyi and he wanted more song, Ummi buat tak tau, then capai tali sendiri dengan harapan Baby Ellie tu boleh sambung nyanyi..Huhu...Propa je Ummi Faheem ni..







Suka masukkan tangan dalam mulut sampai berlengas masam. Bagi teether kat die, tangan jugak yang masuk dalam mulut. Kalau bagi die hold jari kite, selamat la die tarik jari masuk mulut die. Kalau bukan tangan, baju.  Die akan tarik baju die tayang perut bulat tu, and gigit-gigit baju. Kalau dukung die pun, basah-basah bahu baju ni kene gigit ngan si kecik Faheem..






At times, Faheem tak suke baring. Die nak orang hold die, either dudukkan or dirikan die. Bile letak je, merengek la die. Sometimes, duduk pun taknak. Tapi die paling suka bila Ummi/Abi die baring, then dudukkan die atas perut, sandar kat peha. Pastu mula la kepala die tersengguk-sengguk konon nak duduk tegak.




Dah boleh mandi air sejuk. Actually lepas abes pantang lagi dah start bagi die mandi air sejuk. Tapi takdela mendadak. Kurangkan kesuaman air sikit-sikit. Lame-lame tak yah gune air suam dah. Bukak air paip je terus. Kadang-kadang mandi kat sink je. Faheem takde bath tub pun. Masa early days dulu pinjam bath tub kakak iris. Masa tu maktok die mandikan. Bile start mandikan Faheem sendiri, mule-mule pakai bath tub. Pastu tengok MIL letak atas kaki je, aku pun wat macam tu jela. Lagi senang. Kadang-kadang, aku bukak shower je. Hahaha..


Kaki dan tangan adalah sangat aktif. Macam kipas motorboat. Bila dah start enjin, berpusing-pusing la Faheem macam kipas heli..Agak exaggerate, tapi lebih kurang la. Kadang die angkat-angkat badan and push guna kaki. Tangan suka je nak mencapai apa yang boleh dicapai. Baju, tudung, rantai..Selagi boleh capai. So, at times bile si Ummi nak pakai selendang lilit-lilit kene fikir banyak kali..


Tak suka pacifier. Aku secara paksa rela cube sumbat pacifier kat mulut Faheem, tapi dalam hati mengharap die tak suke. Huhu..Dan die memang tak suke..Mencebik muke die bile sumbat pacifier tu.


Sangat suka poo-poo kat cloth diaper. Ada masa Faheem macam susah nak poo-poo. Sehari biasenye die poo-poo once or twice je. Kadang-kadang one whole day tak membuang lansung. Ada a few times, aku baru pakaikan cd about 5 minutes camtu, then terus die proses...Comfy sangat kot..Huhu..


Sangat alert dengan camera..Photogedix jugak la anak Ummi ni...heheh..

4 comments:

  1. comelnyeeee faheem....!!!!!

    ReplyDelete
  2. Faheem ckp :tenkiu aunty nas

    huhu~ boleh x nk ckp "I fall in love again" tp ngn anak sendiri..kehkehkeh...

    ReplyDelete
  3. boleh2..boleh tak nak cop untuk anak aku nnti?kehkeh..

    ReplyDelete
  4. hahaha...awalnye cop jadi menantu...

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015