Thursday, April 12, 2012

Cuppies with Love

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Filling up my holiday with first baking attempt. To be frank, I am really not good at cooking. Baking apetah lagi...Suddenly, out of nowhere, I'm in baking mood. Barang memang takde lansung kat rumah ni. I borrowed Mama's mixer, kidnapped a few ingredients from her kitchen, bought some other ingredients and a few baking utensils..ohow...It's time to bake..

Baking problem
Stated in the recipe, pre-heat the oven at 350 degree...As I try to set the oven's temperature, it can only goes up to 230 degree...Hah...Selamba je lah...Then, trying to fit in the newly bought 12 cups muffin tray, tak muat pulak..Terjulur sikit..So, the oven's door is partly open. Lantak kau-lah oven..Yang penting, I still want to bake...Once dah laddled the batter into the cuppies, I put them inside the oven for 18 - 20 minutes, at the same temperature. Baru berapa minute, I saw the cuppies liner turn brownish. Oh no!! I stopped the oven, adjusted the temperature and bake again. 

Final product

Ok...apperance memang totally out...huduh...The taste, boleh tahan kot..Perasan bagus...Hahaha...Frosting super manis. Aku memang tak suka buttercream frosting, tapi gatal nak buat..Huhu~ The cake kurang moist...Huhuhu~ First attempt kan, boleh la..Plus all the annoying problems lagi, not bad la..hehe..Anyhow, I heart the polka dot cuppies liner.

After all, these cuppies was baked with love..muahaha~

Published with Blogger-droid v2.0.1

5 comments:

  1. hehehehe.. go go ili.... hehehe.. aku pon tak pandai nk buat kek2 ni.. kalu kukus ok.. kalu bakar.. BYE!!.. sbb penah buat kek cokelat jd keras.. hahaha

    ReplyDelete
  2. haha...we, ni pun tgk mood gak ni..kalau tbe2 mood gile tu dtg, konon rajenlah nak buat mcm2..tapi selalunya hangat2 tahi ayam je...
    Ngeee~
    Kene selalu try and error ah pasni..Kalau tak, mau kene marah je sebab beli barang konon macam pro.kalau tersadai je, membzir la beli..tehehe..
    Takpe we, first trial dimaafkan..Kalau selalu terus the best je, mane nak ade room for improvement kan..hahaha~

    ReplyDelete
  3. hahahhahha.. dek non.. walaupun dia tulis 350 degree, tp sebnrnyer klu kt mesia dia maksdukan 175 degree. sebab tu kek ili cepat hangus... akak dulu pun masa mula2 bake jadik mcm tu.. x tahu.. huhuhuhu.. neway, good attempt!

    ReplyDelete
  4. Haha...baru i tau mamaglam..almaklumla..baru nk berjinak2...ngee...nti ily tnye berguru dgn akak la...

    ReplyDelete
  5. hehehe.. gitu upe nye.. sy pon tak tau mama glem.. huhu mmng fail bab bakar2 ni.. kalu bakar pon pun gune oven butterfly je.. ahak tak de sukat2 suhu ni.. hehehe

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015