Wednesday, July 4, 2012

Double Check-Up


  بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Went for check-up last monday.
Double check-up.
Check-up Faheem setahun.
1st antenatal check-up for Ummi.

Update Faheem @ 1 year old

Weight : 7.5kg
Height : 75 cm

Kalau tengok weight chart, slightly below yellow line again. Last check-up nurse cakap kalau bawah line kuning lagi kena jumpa doktor regarding pemakanan.Tapi, Faheem makan banyak and sangat aktif. Eventhough Maktok dah suap bubur, Faheem still akan mengendeng kat orang kalau nampak orang tengah makan. Lastly tak jumpa doktor pun.

Sepanjang kat klinik, memang taknak duduk diam anak teruna ni. Nak berjalan keliling klinik. This time around Abi yang attended Faheem since Ummi pun tunggu turn untuk check-up. Kalau Ummi yang jaga, menjerit la Faheem kena duduk je.

Immunisation untuk 1 year old. Nurse cakap birthday present..hehe.. Masa nurse tengah prepare needle, Faheem perhati je dengan khusyuk. Lepas tu, menjerit hokeh. Tapi sekejap je. Faheem kan strong boy. =P

Faheem baru boleh jalan beberapa langkah. Compare dengan cousin die yang muda 3 bulan, dah gagah berjalan. Tapi mulut Faheem memang peramah. Kadang-kadang macam bagi syarahan pun ada. Bercakap tak berhenti. Jalan cepat or lambat, Ummi tak kisah je. Yang penting Faheem sihat. Knowing that you are one active boy is good enough. Lambat berjalan tapi rajin memanjat. hehe..

Ummi's Antenatal Check-up

Yay. My second red book. 
Sebelum gi klinik aku cari buku merah lama masa pregnant Faheem. Tak jumpa la pulak. Bila nak buat buku baru, as usual nurse tanya pregnancy/miscarriage history. Garu kepala jugak nak  ingat date mase miscarriage dulu. 

Pastu nurse ambil darah. Nurse cakap walaupun second child, tapi still kena buat blood test and HIV test macam first child dulu.

Then, aku ni terlebih jujur bila nurse tanya family medical history. Dengan jujur aku cakap mak ada kencing manis. Padan muka aku sebab kena schedule minum air gula 2 kali..Kata nurse, walaupun masa first pregnancy result MGTT aku ok, aku still kena minum air gula 2 kali sebab family history..hurmmmm...Next time aku nak cakap takde family history boleh tak???? hohoho..

Pastu, the same procedure...Timbang berat, blood pressure, urine, check tiroid, nurse belek-belek perut sikit. Sama je macam dulu. Plus, jumpa doktor gigi. Ok, gigi takde masalah. Nak cuci gigi je nanti. Yay!!

Weight: 47.5kg
Bp: 100/60
Hb: 11

Kali ni klinik bagi obimin je. Takde dah berjenis-jenis. Folic acid, vit C, B complex sume tu. Seketul je. All in-one. Kan senang nak telan. hehe~

That's all.
Sekian.

7 comments:

  1. boleh ek nak tipu pasal family history? kalau boleh shu pun nak buat macam tu gak la. Tak sanggup nak telan air gula 2 kali. hihihihi

    ReplyDelete
  2. Asna: tenkiu.

    Shu: tula kn...klu ikut hati nk tipu je...die x check pun..huhu..tp jujur sgt kn...merasa la telan air gula 2 kali...

    ReplyDelete
  3. Congrates ily!!!happynya da preggy lagi! Take care ya..:)

    ReplyDelete
  4. tq yun...Alhamdulillah, rezeki..huhu~

    ReplyDelete
  5. Ily, nurse bising x buku merah yg 1st da hilang? Am nie dhla czer, pastu ada high bp. Nie selang 4bln dh peknen lg.. Hahaha..

    ReplyDelete
  6. Am: tak. Nurse x tnye pun...huhu...preggy lg ke? Congrats...irfan pun nk jd abg da..yay...bpe mgu dah?

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015