Monday, July 30, 2012

Rambut 2 Pusar....Degil????

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Orang selalu sangat cakap kalau budak ada 2 pusar DEGIL, NAKAL, SUSAH NAK JAGA.


Faheem ada 2 pusar. Kebanyakan orang yang aku jumpa akan bagi reaksi
"Ish, 2 pusar..degil ni"
"Jaga-jagalah, budak 2 pusar ni ligat. Letih nak jaga."

Macam-macam lagilah.

Kalau orang yang cakap tu family atau kenalan terdekat, aku akan jawab
"Bijaklah" atau "Genius lah" instead of mengiakan statement orang tu.

Kalau stranger yang cakap, aku akan balas dengan senyuman sambil dalam hati mendoakan agar anak aku menjadi seorang insan yang baik, mudah di bentuk, baik perilaku.

Takkan aku nak cakap anak aku degil????
Kata-kata seorang ibu ibarat doa. Kalau aku terpengaruh dengan cakap-cakap orang, risau anak aku degil semata-mata sebab dua pusar, dalam masa yang sama aku sebenarnya mendoakan dia untuk jadi degil. Nauzubillah.

Lagipun, Allah tidak akan berat sebelah pada hamba-hamba-Nya. Ciptaan Allah itu unik. Unik tu maksudnya ada keistimewaannya tersendiri. Bukan simply duplicate and copy paste. Jadi adalah mustahil untuk kita cakap semua orang yang ada pusar dua tu degil. Ada jugak orang yang pusar satu, perangainya Nauzubillah..

So, sila jangan prejudis.

Despite of those yang selalu bagi statement negatif, ada jugak yang bagi statement positif.
"Kalau pusar dua ni, orang cakap kalau bela kambing, menjadi"
"Ada dua pusar, mesti bijak ni."

Those positive statement aku terima dengan hati terbuka sambil meng-amin-kan dalam hati, mudah-mudahan anak aku jadi orang yang cerdik. hehe~

Muhammad Faheem Afif
Ummi tau anak ummi ni good boy, selalu dengar cakap, bijak dan cepat belajar.
Ummi sayang Faheem.


Published with Blogger-droid v2.0.1

9 comments:

  1. adik lelaki bogsu saye ade 3 pusar..huhu...die cerdik..eerrr..banyak akal...:)

    ReplyDelete
  2. aty, ily ade kenal sorang budak ade 3 pusar. to me, die mmg sgt genius. cara die cakap tak mcm budak umur dia. sangat impressed.

    ReplyDelete
  3. hisshhh...sape kata ade 2 pusar ni degil? auta sume tu...sepupu saya ade 2 pusar...baik & sgt cerdik! ;-)..
    follow u!

    ReplyDelete
  4. jaja: tq.. tu la kan..ramai sgt yg ckp mcm tu..sceptical thought..huhu~ follow u back =P

    ReplyDelete
  5. my MIL slalu jgak camtu walaupun cik merah punyer rambut ade 1 pusar jgak. tak paham nape ade kepercayaan mcm tu. huhu

    ReplyDelete
  6. ili, aina aku pon ade 2pusar,gugurl lagi,he..ala, tu semua pendapat org je. tp kl bab bela ternakan tu ade jgk betulnye,sbb sape2 yg aku kenal ade 2pusar bela lembu sume dtgkn hasil.tp semua kuasa Allah.same2 la kite doa anak2 kite baik,bijak n pandai.

    ReplyDelete
  7. Mrs. Aisheiteru: tula kan...keprcayaan je tu..

    Syura: tula aku ingt nti beli kambing suh faheem bela...hehe...ade ustazah kt surau umah aku ckp, ustaz (husband die), ade 2 pusar jgk. Mase duduk kampung bela kambing..alhamdulillah beranak pinak..hehe..

    ReplyDelete
  8. oh my god my rayyan ada 2 pusar macam kat gambar sama cume pusar nye rapat masa lahir seakan2 kalimah Allah ehehehe...Insha Allah anak yang baik.. Mitos tu hanya pandangan je.. Orang cakap anak yang 2 pusar bijak cerdik sayang parents dia walaupun agak lasak.. hmmm sebenarnya bukan macam tu tapi cara didikan parents jugak penting, yang ada 2 pusar ni sebenarnya agak RARE... huhuhuh... yang 1 pusar pun ada je yang nakal nauzubillahh...

    ReplyDelete
  9. no! no! no! sejak kecik mak @ nenek cakap untung sgt kalau anak ada dua pusar, mmg cerdik + genius anak tu. Sbb tu suke sgt belek kepala adik2 n anak2, nk cari berapa pusar, hehee. Tp semua pun satu pusar je. First time tgk gambar rambut dua pusar, Mcm ni rupanya. Untung awak :D

    p/s : nakal ke, tak nakal ke, anak juga. Semua bergantung pada didikan kita. Benda ni mitos je kot. Haha.

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015