Tuesday, October 9, 2012

My 15 Months Old Boy

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ



Alhamdulillah..He has reached 15 months old.
MasyaAllah...how time flies.
Comparing how much you have grown now with the first moment I hold you in my arms..
Macam tak percaya je.
Subahanallah..
Besar dan Agungnya Kekuasaan-Mu Ya Allah.

What my boy has achieved so far??
Sooooo many..Tak larat kot nak listkan semua.
The milestone are incredible.
You amaze me my darling boy.

At his 15 months old, Faheem dah:

Tumbuh a pair of gigi geraham on the upper gums. At first I thought macam pelik je kenapa geraham tumbuh dulu instead of gigi taring. Bila tengok dalam buku, it happens that memang geraham keluar dulu than taring. huhu~ So sekarang Faheem dah ada 10 cute milk tooth.

Kena chicken pox. Pity my boy. Tapi it's better kena masa kecik ni rather than bila dah berumur sebab sekarang ni tak pandai menggaru lagi, so kesan parut pun tak ketara, hopefully..

Prepare himself to be a big brother. Most of the time, I will take his hand and put it on my tummy. Ask him to rub my tummy and tell him that there's a baby inside. Recently, he came to me, selak my shirt, tepuk-tepuk my tummy and says baby repeatedly. Pastu bila aku suruh sayang baby, he will kiss my tummy..One fine day, Faheem tengok baby Izarra tidur. He calls, adik pastu tepuk-tepuk Izarra as though macam nak tidurkan Izarra. Clever boy. Nanti boleh tolong Ummi tidurkan baby adik ye.

Improve his vocabulary. Dah makin banyak words yang dia boleh pronounce dan aku faham. Yang aku tak faham tu  memang lagi banyak la. Apa la jampi serapah dia baca. Huhu~ Sekarang ni cepat je dia tiru/ikut apa orang cakap. Cube teka "tadon" tu ape???........Ustaz Don...hahaha...

Pandai mengamuk dan tunjuk perasaan bila tak dapat apa yang dia nak. Hohohoho...

Pandai berlakon. Konon buat-buat nangis. Siap memek muka lagi. Pastu gelak pulak. Then another second, buat-buat nangis lagi. Dengan sound effect tu. Aduhhh...Drama king la pulak.

Pandai mintak food. Kalau dia nak makan keropok or anything, either dia tunjuk kat benda tu or dia ambil food container tu bawak kat ko, dia tepuk-tepuk bekas tu sambil cakap "nak"..Ade one time aku tertidur, dia tepuk-tepuk muka aku suruh bangun, pastu dia tepuk tupperware. Nak makan punya pasal. Bertuahlah anak.

Tau kalau nak minum susu kena bobom (baring) and baca doa dulu. Bila nampak je aku buat susu, cepat-cepat cari tempat landing and terus sapu tangan kat muka konon dah baca doa makan la tu.

Pandai nak berkawan. Pantang la nampak budak lebih kurang umur dia or lebih kecil, mula nak beramah mesra. memang peramah betul. Macam Abi dia.

Aku pun taktau nak listkan apa lagi. Banyak sangat. Berjalan pun dah makin laju, macam berlari pun ada...Macam-macam ragam, macam-macam kerenah. Selalu buat aku tersenyum dan tersengih tengok telatah dia.

Despite those milestone, yang penting Faheem dikurniakan kesihatan mental dan fizikal, sentiasa mendapat lindungan rahmat dan barokah Allah, dikurniakan ketajaman akal fikiran, dipermudahkan segala urusan dunia dan akhirat, menjadi anak yang soleh dan mukmin yang bertaqwa.


Published with Blogger-droid v2.0.1

3 comments:

  1. wah.... dah tumbuh gigi geraham dah dia. he's gonna be a good brother, no worry ily.

    ReplyDelete
  2. faheem~
    congrates ye..da makin bijak..naufal skang ni gigi baru 8..geraham xnaik lagi, hope it will soon...hehehe..
    bercakap pun xbape pandai lagi..puas ajar tp dia memain je..setakat ni pandai cakap 'nak' dgn 'air' je la..kekadang kluar jugak la perkataan2 lain..hehehe

    ReplyDelete
  3. shu: At first my mom thought ade bertih chicken pox dalam mulut. Bila tengok betul2, turns out to be gigi geraham. Patutlah asyik meleleh je air liur. InsyaAllah, he will be a good brother. Amin.. =P

    nonet: Alhamdulillah..Faheem pun ade2 masa je dia nak pronounce betul2. Kalau tak, tak faham jugak ape dia bebel..

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015