Wednesday, November 14, 2012

Orang Sambut Deepavali, Aku Berjoli :P


 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Di suatu pagi Deepavali..

Wifey: Dear, syg teringin nak makan meatball.
Hubby: Kat mana?
Wifey: Ikea :P
Hubby senyum kelat, tiada jawapan..
Wifey dalam hati, takpelah kalau taknak, plan B nak ajak pergi One Baby World...
Then, hubby siap-siap. Yay, boleh pergi Ikea...

Ingatkan jalan clear, expecting ramai orang ambil cuti panjang, balik kampung. Rupanya ramai yang celebrate Deepavali kat Ikea. Traffic jammed dari One Utama, nak masuk Ikea, nak cari parking, nak beli makan..Haishhh, beratur panjang weh dengan meja semuanya penuh, plus insan-insan yang berdiri mengintai-intai meja kosong..
So, hubby cari meja, aku queue beli makanan...Dan disebabkan lama queue dan menunggu, hubby pesan suruh beli banyak sikit. Letih tunggu. Ngee...
Akibatnya, aku beli 15 pcs meatball, 2 pcs chicken wing, 1 slice dark choc cake, 1 bowl potato. Tak dan pulak nak snap any picture sebab ramai sangat orang + letih beratur + letih menunggu + AKU LAPAR....huhu...
Lepas makan, solat dulu sebelum meneruskan misi berjoli. Dalam surau pun crowded. Hubby ajak cari surau dekat The Curve. Mujur tak crowded sangat, tak payah queue panjang, tak payah berebut nak cari telekung dan sejadah. Alhamdulillah...

Then, masuk Ikea balik. Aku rasa, kalau ikutkan hubby, dia dah malas nak masuk Ikea yang crowded tu. Mungkin masa makan pun dia akan cuba untuk cari tempat lain yang tak crowded. Tapi dah wife dia ala-ala mengidam nak makan meatball, diturutkan je. Sorry dear..

Hasil rembatan kat Ikea, mostly barang Faheem yang memang tak plan pun nak beli. Aku ade buat checklist barang nak beli ke? Macam takde je..hahaha...Memang pergi ikut nafsu semata. Tapi adela aim a few items sebab sibuk belek katalog Ikea the night before. Huhu..

Misi utama aku adalah nak beli bantal ni, GOSA . Made of duck feathers. Konon nak bantal ala-ala hotel. Best wooo...Masa tengok kat showroom, aku dah sure dah nak ambil yang mana. Ada untuk stomach sleeper, side sleeper and back sleeper. Range harga dari Rm30 -Rm50. Bila sampai kat market hall, banyak la pulak. GOSA Pijen, GOSA Raps dan tah ape GOSA lagi tah. Dan bila tengok balik, yang aku dan hubby berkenan harganya Rm139 - Rm159 that is GOSA Raps. Adesss..mahalnya harga bantal idaman kalbu. End up, tak beli pun. Hubby kata, try tanya kat kedai perabot. Dear, kalau kat kedai perabot lagi mahal or tak best macam yang ni, kita datang sini balik eh....Huhuhu..

Muslin square ni memang aku dah aim nak beli..Untuk adik Faheem..Rm13.90/2 pcs. Kalau katalog last year, ade muslin square yang Rm10/3 pcs. 2 decorated, 1 plain. Huhu...

Mirror mirror on the wall...Who's the fairest among all?
Ngee...ni cermin untuk bilik Faheem. Nak pilih cermin pun dok.berkira jugak. Nak gantung tinggi ke rendah? Kalau gantumg tinggi, kena sediakan bangku untuk Faheem panjat kot. Hahaha..Nak bagi Faheem panjat-panjat? Letih nak monitor kot. So, decided beli yang boleh gantung rendah. Mr. Crocodile. Ngeeee...

Train set. Mentang-mentang Ummi involve dengan train project sekarang, Faheem pun kena ada train set jugak. Hubby ok je. Amik yang basic train set je. Kopak pulak kalau nak beli semua train extension set.
Pastu hubby dok tengok reversible black/white board ni. Aku cakap nanti dulu kot. Firstly tak berkenan bab kapur tu. Habuk. Pastu dok fikir pasal whiteboard marker pulak. Kang diconteng tempat lain, jenuh pulak nak padam. On the other side, it is good for children's development. Ok, akan difikirkan lagi. But not for now..

Pastu adalah rembat storage box, pillowcase dengan foldable table for lappy. Total damage mencecah Rm200+ jugak lah..Told hubby that kalau tambah dengan bantal, memang buat hatric la kami. Third time shopping at Ikea terbang Rm500+. Sebab our previous two times to Ikea, memang melayang Rm500+ macam tu je walaupun masa pergi tu cakap nak tengok-tengok je. Tapi since tak jadi ambil bantal, takdelah hatric. Bahaya betul shopping kat Ikea ni. Rambang mata. Ada je benda yang tiba-tiba 'sesat' masuk dalam trolley..Itupun kalau ikutkan ade je lagi a few things yang aku terberkenan tapi cuba control diri agar tak kalah dengan nafsu. Uhuh..Ayat penenang, nanti lah masa nak renovate rumah nanti. Nak beli sekarang pun takde space nak letak. Kuikuikui...

Hmmm...guess what, tak habis kat situ rupanya kisah aku berjoli di hari Deepavali. Keluar dari Ikea yang masih lagi berjujuk kereta nak masuk, hubby tanya nak pergi mana lagi? Seperti orang mengantuk disorongkan bantal (seriously, hubby macam boleh baca je apa dalam otak aku.), dengan senyum simpul, aku cakap thinking of going to One Baby World kat Bandar Tasik Permaisuri..

Kat OBW pun around Rm200+ melayang. Beli Tommee Tippee feeding bottles for Faheem, 1 MAM feeding bottle dan 1 pc Aden & Anais muslin square untuk adik Faheem and nursing bras for me..Tapi yang ni semua memang dah mention kat hubby earlier.

What a damage.. Considering semua barang for adik Faheem dah ada, used and new, no more shopping after this. Tunggu 'bibi' Faheem safely delivered baru boleh continue shopping, kalau different gender. Kalau sama, tak yah shopping dah kot. Share je lah baju abang Faheem. Heehuuu...

Owh, fortunately, Faheem sangat behave throughout our outing day. Selalunya harapan lah nak tengok dia duduk lama dalam stroller. Sekejap je dah mengamuk nak jalan sendiri. Tapi semalam ok je. Dapatlah jalan sekejap. Pastu duduk atas stroller behave je. Then tiba-tiba je tengok mata dah layu. Hehehe..Good boy la abang Faheem ni..

Dan last but not least,
THANK YOU MY DEAR HUBBY
sebab sudi layan kerenah your wife

♥♥♥

Published with Blogger-droid v2.0.1

6 comments:

  1. wah syoknye bershopping. shu pun hati membuak2 nak shopping. tapi bajet shopping bulan ni dah habis... huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...shu, sbb ily jarang shopping. Sesekali shopping, rabak jugak purse..especially brg utk anak...aduhai...

      Delete
  2. Hoho..Nampaknye sume org tgh nak bermeatball.. Aku dah pergi ilangkan ngidam Jumaat lepas after blk keja.. Ppink g time deepavali gak..Tak terserempak dgn die ke? Tapi dia tak dpt mkn meatball, ramai sgt orang katenye... =p Bahkan katenye, dia akan pergi lagi! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lor...ye ke...x terserempak pun...penuh dgn lautan manusia...hoho...mmg sgt ramai org, tp kuredah jua demi mengidam...ngeeee...

      Delete
  3. Ok.. Tetiba rs nak mkn meatball!! Hahaha... Tp i sgt disiplin ok.. Meatball saje.. No ikea shopping. (^_^)

    ReplyDelete
  4. haha..gi am...jgn x gi...ngeee~ aku kalau part brg faheem mmg salu fail control nafsu..huhu...

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015