Tuesday, June 11, 2013

Faheem & Susu


Hmmm..I've mentioned somewhere in here a few months back..I manage to breastfeed Faheem for almost one year. A wonderful one year for me..Unfortunately, bukan rezeki Faheem to be breastfed until 2 years old. But still, I am thankful to almighty Allah for giving me such a blessing, to be able to breastfeed my son in such a time.

Then, aku ada jugak terfikir nak try breastfeed Faheem once baby adik is out. Tandem nursing would be fun. Kalau tak dapat direct feed, dapat supply EBM pun good enough.

Well, I did try to breastfeed him afterwards. At first bila tengok aku bf adik, dia datang menyendeng jugak. Bila aku bagi, dia tak hisap pun. Pretend macam hisap then dia gelak-gelak. A couple of times ,then he refused. Faheem cakap, itu nenen adik..

Ok, tak dapat nak tandem. Fine.

Try EBM pulak. Masa dalam pantang, try bagi Faheem EBM. Bagi sikit dulu. Mula-mula bagi 1 oz. Then he ask for more. Bagi lagi 2 oz. Habis..Trial je tu. Sebab stok belum banyak lagi. Saving the stocks for adik.

Lepas habis pantang, masa raya cina tu, trip balik kampung lompat-lompat.Hehe..Sebabnya stay Kuantan one night, stay Kuala Terengganu one night, kat Kelantan pun tidur banyak tempat. Memang takde satu tempat where we stay more than one night. Masa ni kalau nak pump, nak simpan susu memang susah la. Sebab asyik berpindah randah je. Kalau tak pump, engorge la cik B. Dan Faqeeh akan tersedak-sedak minum susu sebab flow laju. Susu memancut kat muka Faqeeh is normal..huhu~ Mandi susu nak oii..

So, aku akan pump at least sekali sehari..Disebabkan pening nak simpan susu while travelling with uncertain destination, aku decide bagi Faheem minum EBM tu. Alhamdulillah, sepanjang trip balik kampung tu, lebih dari 20 oz jugak EBM yang Faheem minum..

Then try lagi nak directfeed, tetap tak berjaya.

Masa check-up Faqeeh 4 bulan, Faheem ikut sekali. Aku stand-by EBM dalam botol untuk Faqeeh tapi Faqeeh taknak minum. Tau ummi ade. huhu~ Bila nampak botol susu adik, Faheem pun nak susu. Tapi tak bawak susu dia time tu. So, bagilah EBM kat Faheem considering Faqeeh aku boleh directfeed anytime.

Lepas tu lama jugak aku tak bagi EBM kat Faheem.

Recently.....Hari minggu, aku baru lepas pump di pagi hari..Tandem pumping. Pump sambil breastfeed adik Faqeeh. Then Faheem mintak susu. My zawj kata, bagilah EBM tu. Aku pun tuanglah separuh dalam botol Faheem. Sekali sedut, dia pandang aku buat muka pelik. Aku cakap, minumlah.. Dia sedut lagi sikit..Buat muka lagi..Then sambil-sambil leka tengok TV, habis 2 oz. Dia mintak susu lagi. Yelah, mane cukup 2oz..Aku saja bagi separuh nak test market dulu..Pastu aku top-up lagi separuh. Dia sedut sikit.. Dia buat muka pelik lagi...Pastu dia senyum..."Cucu pam"...Haha..dia taulah itu susu perah..Aku suruh dia habiskan...Faheem gelak, geleng kepala. Dia bagi botol kat aku..."Cucu pam ummi...ummi minum.." Cett..."Nak cucu dapur..." Sambil tunjuk kat dapur. Nak suruh ummi buat susu dia lah tu...Faheem oii...


2 comments:

  1. heheh...cerdik si abang...:) die pon tau tau tak nak share2 nen eh..:)

    ReplyDelete
  2. Hamboi hamboi pandainyeehhhh... Nanti ummi pam kat dapur yehh... Comel je xnk cucu pam.. Hehe

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015