Monday, June 3, 2013

Faqeeh: 5 Months


Faqeeh at 5 months.
Weight: 6.5kg
Height: 62cm.

♥♥  Budak jughuh  ♥♥

Lebih kurang je corak perkembangan abang dengan adik..
Cuma adik ni isi dia padat, pejal..Abang isi lembik.

Meniarap?
Boleh dah kalau kita yang pusingkan dia..huhu~
Sekali dua je dia pusing sendiri.
Selalunya bila dia baring, puas dia menjerit menangis nak suruh orang angkat or pusingkan dia..
Berat bontot ye adik??? Susah nak pusing???
Tapi bila dah meniarap/dimeniarapkan tu, laju je dia reverse..
Sekelip mata dah nak masuk bawah meja..
Dan dah start angkat bontot tinggi...Tak sabar nak merangkak lah tu..
Sekarang ni memang rajin sangat angkat bontot (ermmm...ringan pulak bontot awak time ni...)
Bontot dah boleh angkat, tapi tangan tak pandai nak gerak ke depan lagi..
Takpe...practice makes perfect..
Cuba lagi banyak kali...Ummi, Abi & abang will always support you..teeheee.


Sekarang ni taknak baring sangat dah..
Taknak duduk bersandar.
Nak duduk tegak macam orang besar...
Kadang-kadang duduk pun taknak..
Nak suruh orang pegang dia berdiri..pastu seronok la dia melonjak-lonjak..

Perjalanan Penyusuan

Alhamdulillah...Faqeeh masih breastfed..
Masa Faheem dulu, average aku dapat pump sehari 12-15oz kot.
This time around, Alhamdulillah, manage to get an average of 17-23oz per working day.
Alhamdulillah, good enough for us..
Faqeeh pulak, working hours dia cuma minum 8-10oz je per day..
Selalu sangat ebm yang aku bekalkan berlebih-lebih.
Aku selalu turunkan 10oz yang frozen + 2oz chilled = 12oz in total.
Kadang-kadang 5oz je yang frozen, the rest chilled ebm..
Sebabnya nanti dia tak habis minum, kalau yang chilled tu boleh aku simpan dalam freezer. Yang frozen tu mana boleh refreeze balik..
Faqeeh oh Faqeeh..
Tapi bila ummi balik kerja, awak nak mengempeng je..

Ada satu hari tu, masa aku balik kerja, ade dekat 2oz lagi susu yang dah panaskan.
Aku bagi lah susu tu dulu. Faqeeh gigit-gigit je puting botol, tolak-tolak dengan lidah..
Banyak kali jugak try..Main-main je dia..
Tapi bila sua cik b...Laju je dia hisap..

Stok susu terkumpul. Part of March until May..
Syukur Alhamdulillah..reaching 1000 oz of ebm stock..
Mudah-mudahan cukup untuk FAqeeh.
Stok barang basah tak terbeli pun sebab takde space. Kalau mampu nak sumbat pun, ayam berapa ketul je..Seekor ayam boleh kot duduk bersesak-sesak kat dalam tu..Harapan nak beli ikan, udang, sotong??? hmmm...kalau nak beli terus masak fresh-fresh boleh la..



Mujur jugak pakai liner sebab boleh sumbat kat belah tepi pintu ni. Kalau tak, alamatnya adalah susu yang terpaksa jadi korban sebab takde space dah nak letak..



Lastly, Faqeeh with pacifier..
Cubaan Maktok sumbat pacifier kat Faqeeh gara-gara meragam tak tahu punca..
Sumbat puting, nyenyak tido..
Bila cuba nak tarik balik, makin kuat dia kemam. Takpun tangan dia cepat je tepis, lalu merengek balik..
Tu tengok tangan dia..Mode berjaga-jaga kalau ada yang berani nak cabut pacifier ni.. 
Tak lama lepas tu, aku bf dia sampai kenyang. Bila try bagi balik pacifier, terus dia tolak keluar dengan lidah..
hehe..the nips wins over pacifier..
 

 Published with Blogger-droid v2.0.10

3 comments:

  1. tidur2 ayam....hihi..
    alhamdulillah..murah rezeki anak..tgk stok awk ni teringat zaman2 saya dulu..semoga berjaya bf sehingga 2 tahun ye....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...In shaa Allah, ameen...Itulah harapan sy...nk sgt bf sampai 2 yrs...hopefully this time around Allah permudahkan..

      Delete
  2. alhamdulillah best tgk stok ily tu..kt ade terbace kat fb organize stok tu daripaki tupperare camtu diorg guna zip lock bag tu..so jimat space.

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015