Thursday, June 6, 2013

Isra' Mikraj & Faheem is Now 2wo


27 Rejab
Mengikut kalendar Islam, Alhamdulillah, Israk Mikraj ke-3 bersama Faheem..
Faheem is now 2 years wiser..
You have grown up so much..
Selalu sangat buat Ummi & Abi tersenyum dengan telatah Faheem yang macam-macam..
And now, pandai dah buat adik gelak..
You are such a good big brother..


Alhamdulillah..Syukur Ya Allah...
Betapa indahnya ciptaanMu, Subhanallah..

Faheem dah pandai buat ayat/soalan..
Mulut dia petah sangat..
Kadang tu, dia tanya dia jawab sendiri...
"Ummi buat ape tu? Ummi acak (masak) ...Acak yam...ayam goren sedappppp..."..siap buat gaya upin ipin makan drumstick..cettt...
"Eiii...Lalat..Takutnye..Takutlah...Takutnye lalat"
"Abi mane? Abi solat? Abi solat atas?"
 "Ummi ecin (mesin) ape? Ecin cili...."
"kokoc (coacroach) kejar...lari...lari...anak kokoc.."

Sekarang ni banyak bahasakan diri die Faheem. Tapi kalau kita panggil abang, dia respond jugak..
Pastu semuanya la dia nak buat sendiri..
"Faheem pegang..."
"Faheem punye..."
"Ummiiiii...Faheem nak.."
"Faheem duduk.."
Semuanya Faheem...


Sense of belonging?
Hmmm...semuanya dia punya..
Tablet ummi, handphone ummi, air ummi...semua Faheem punya..
Bantal angry bird Faheem, Abi pun tak boleh usik..
Bantal adik pun tak bagi orang lain usik.
Semua lah barang Faheem, barang Abi, ummi, adik...kalau orang lain ambil...uisshhh...garang betul dia..
"Issshhhh...Abi punye!!!"
Ummi pakai t-shirt abi pun dia nangis melalak cakap  "baju abi...baju abi.." Nak suruh ummi tukar baju lain la tu..

Pandai bertekak pulak tu...Nak pertahankan apa yang dia kata..
"Ummmiiii....tu...lori ampah"
"Bukan la...lori simen"
"Lori ampah"
"Lori simen la.."
"Lori ampah !!!"

Faheem...oh Faheem..
How time flies.
*
*
*
erkk...habuk masuk mate..
 
You are really a big boy now. You wanted to do everything on your own.
Really I still have the feeling that you are still my little baby..
*sobs*
~why I feel so sad eh?~

Muhammad Faheem Afif sayang,
 Ummi wants you to know that no matter what, Ummi loves you so much, Lillahi Ta'ala. Much enough that I couldn't tell how much is that much..
You bring tears of joy in my life..
You have teaches me a lot. It is with you that I learn to be somebody, not just anybody..
Forgive me sayang for being impatience at times, for bursting my anger for things that you did not know why, for scolding you for things that you thought is right,  for every mistakes that I have done in bringing you up. I realizes that I have to learn to be patient and control my anger..I have a lot to catch up in becoming a better mom, a solehah mom...
You have done nothing wrong my boy.

Ya Allah, berilah aku kekuatan, kesabaran dan ketabahan dalam mendidik dan membesarkan amanah yang Engkau berikan. Tetapkanlah keimananku, agar aku dapat mendidik anak-anak mengenal-Mu, mengikur suruhan-Mu, meninggalkan larangan-Mu.

Semoga Faheem sentiasa di bawah lindungan rahmat dan barokah Allah, jadi mukmin yang solihin dan muttaqin, jadi mujahid agama, sentiasa berjuang untuk menegakkan dan memelihara agama Allah, jadi khalifah yang disegani di muka bumi Allah. 

Ameen Ya Rabbal Alamin.

1 comment:

  1. Wah..bijaknya faheem..dah pandai cakap...nanti bole lah ajar mia cakap...:)

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015