Monday, November 25, 2013

Faqeeh: 11 Months


Alhamdulillah...11 bulan usia adik Faqeeh..
Sudah berjalan laju, dah boleh naik tangga samapi atas, panjat coffee table dengan jayanya..
Serba cepat..Hasil bantuan abang yang gigih ajar adik bertatih, gigih tarik adik paksa berjalan..
Alhamdulillah..

Kaki tu, nak memanjat je..

Layan tengok learning videos dengan abang. Tapi Faqeeh lagi banyak tngok abang dari tengok TV.


Dah pandai ngorat anak dara orang..

Selamba je awak cuit-cuit anak dara orang ye..
"Assalamualaikum Aisyah..."

Lepas tu bila tunjuk gambar dia dengan Aisyah ni, kemain lagi senyum meleret..

 Adik Faqeeh, muka dia redup je..
Bila senyum, manis sangat..
Awak ni dah besar mesti tahan lasak.
Sebab selalu redha je abang buat macam-macam kat awak.
Abang nak sayang versi kasar.
huhu~


Faqeeh kurang gemar makan yang lembik-lembik.
Kalau bagi bubur, sesuap dua je.
Kalau suap nasi, keropok, bertambah-tambah.
Suka mengunyah walau gigi masih belum bertambah.


Alhamdulillah, Faqeeh masih fully breastfeed.
Masa Faheem 11 months dulu, aku dah termenung tengok fridge. Mengira saki baki ebm yang tinggal.
Berperang dengan diri sendiri.
But Alhamdulillah, this time aku bersyukur sangat. Hasil tidaklah meriah, tapi Alhamdulillah mencukupi untuk Faqeeh dan Faheem jugak sometimes.



Stok terkumpul semasa around 1280 oz.
Part of it aku pindahkan ke deep freezer kat Gombak.
Jauh betul bukak cawangan nak simpan susu..

Hasil pumping sekarang agak merudum. Dan aku kena berusaha sedikit lebih to make sure stok tak susut.
Semoga Allah mempermudahkan urusan penyusuan kali ni for how long it can be..

2 comments:

  1. Banyak gilessss.. Aku direct je.. Taktaulah Aisyah kenyang ke tak... Moga2 cukup lah sampai Aisyah dua tahun insyaallah... Hai Faqeeh! meh la dtg jumpe Aisyah lagiii... Geram nye tengok dia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..Cukup untuk Faqeeh..Jadi banyak sebab Faqeeh jenis tak kuat minum ebm.. Tapi kalau direct feed, laju je..huhu..Kalau aku fulltime housewife pun aku bagi direct je nas..hihi..InsyaAllah kenyang..Membesar dengan sihat, tak mengamuk kehausan, cukup lah tu..Kalau tak kenyang mesti dia dah meragam..Semoga dipermudahkan Allah untuk lengkapkan penyusuan 2 tahun, InsyaAllah..

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015