Tuesday, January 21, 2014

Mr. D.I.Y Buat Aku Penasaran



Cerita dua minggu lepas..
Ok, sumpah!!! first time aku jejak Mr. D.I.Y.
Dah kenapa kau ni? Macam duduk dekat ceruk je.Padahal duduk tengah pekan, tengah bandar yang famous dengan traffic jam...
(Soalan wajib orang tanya kat aku bila aku cakap tinggal di mana..."Pandan Indah? Tak jem ke situ?" Ohohohow..Pandan Indah + MRR2 + traffik jam berpisah tiada...Sinonim sangat...)
Taaaapiiii, Mr. D.I.Y tak pernah jengah???? Dah lama dah nampak kedai ni. Tapi aku ingat dia jual barang hardware je..Sebab tu tak menjengah..
Tapi sebab terpengaruh dengan Rajiah, aku ajak my zawj terjah Mr. D.I.Y.

Masuk je dalam tu, aku terus macam sawan.
Benda pertama aku cari adalah wooden blocks. Sebenarnya memang dah lama berniat nak beli blocks untuk Faheem. Tapi, aku tengok harga Megablocks, Lego tu semua memang semput wallet aku..Asyik la KIV. Bila Rajiah cakap kat Mr. D.I.Y cuma RM40 sahaja, haruslah aku terjah kan..Pastu, aku ingatkan aku syok sendiri cari benda tu, rupanya my zawj tolong carikan sekali and dia yang jumpa dulu..Hihi...Memahami sangat ni...hahahaha..Padahal sebelum tu aku ade cerita kat dia. I thought dia tak ingat cerita-cerita remeh aku..Thank you dear, for paying attention to what I said (at times...hihihi)..


Tapi, as I said, aku tersawan sikit kat dalam tu..
Rambang mata wehhh..Macam-macam sangat..Arts & crafts stuff..Kalau ikutkan kat tempat lain pun ada je jual benda-benda tu..Tapi entah macam mana aku macam lupa daratan..
My zawj pun biarkan je aku buat lawatan dari satu rak ke satu rak..Dia layan je Faheem..Faheem pulak dah tak keruan nak bukak blocks tu..
Aku cakap kat my zawj, kalau biarkan aku duduk lama lagi dalam tu, mau berbakul-bakul aku angkut...
Aku bila bab arts & craft memang lemah semangat...Menurun mama la ni...huhuhu~
Tapi selalu sangat, dah beli, laaaaaama tersadai tak bergerak, takde faedah..
So, puas jugak menahan hawa nafsu..Fikir banyak kali, penting ke tak. Perlu ke tak..Fikir ada benda yang lagi penting..
Dalam pada menahan tu, dekat Rm100 jugak aku belanja.


Masa membayar, Faheem punya semangat nak main mainan baru dia, sampaikan kalau kau tengok muka dia masa tu, memang syahdu sangatlah..Hai lah anak...Awak buat hati ummi macam butter mencair...
Nampak sangat muka excited dia tunggu ummi membayar.
Bila on the way nak ke parking, Abi sakat lah dia..
"Lepas ni Faheem minum susu, lepas tu tidur tau..."
"Taknak..nak mainan je..."
Masuk kereta, terus dia kerjakan wooden blocks tu. Memang tak senpat nak tunggu sampai rumah. Walhal rumah tak jauh mana pun..

Muka kantoi, tak sabar nak rasmikan new toys.

Dah sampai rumah, suruh mandi dulu, taknak.
Offer nak buatkan susu, taknak.
Bagi mainan lama, taknak.




Kau cubalah distract dia macam mana pun, dia tak heran dah.
Balik-balik, dia terus humban keluar semua blocks tu dan mulalah beraksi.
Adik pun tak boleh kacau.
Tapi adik Faqeeh? Kuat menyakat adik ni.
Mana dia heran. Lagi abang halang dia, lagi dia nak sakat abang..



Abang buat tower, adik tolong runtuhkan. Memang part adik, demolition. Masa kau tengah susun blocks tu, dia aim je senyap. Pastu mula lah dia naik syeikh, datang geram dia, kedek-kedek datang runtuhkan..Pastu gelak puas hati...Adik Faqeeh hoiiiii...Memang mengundang kemarahan abang...

Bila tengok mereka berdua main sama-sama walaupun gaduh-gaduh manja, phewwww...tak terasa pun duit yang kau belanja tu...Macam it all worth it...

Lain kali boleh datang sini lagi.
Tapi mesti my zawj taubat taknak bawak aku pergi situ dah.Hahahahaha.

21 comments:

  1. heee..betul2...
    last week p kt wangsa maju..beli vacum n washing machine...heee...
    wpun aisy boboy..tp beli..die suke vacum..hopefully nnt besha bole tlg2 :)
    tp mmg menggoda sangat..heeee

    ReplyDelete
  2. Muka faqeeh dengan gaya jangan kacau tu klakar..haha! paip air shower, penyangkut baju, macam-macam lagilah barang kat rumah aku ni beli dekat Mr DIY carefour tu li.. =p

    ReplyDelete
  3. Yun pn suka g DIY!byk brg best!tapi lepas baca blog Rajiah tu,trus g cri bahan2 nk buat aktiviti dgn afif!hehehehe :)

    ReplyDelete
  4. Salam. Ili,sy pon lepas baca blog Jiji,trus pi diy bkt raja.tp sedih tak ada. Diy mana ili beli.

    ReplyDelete
  5. Salam, nk tnye ni beli kt Mr DIY mne ye..Mr. DIY kt tmpt sy xde la wooden blocks n crayon block tu..mmg nk sgt beli utk ank..

    ReplyDelete
  6. Salam, nk tnye bli kt Mr DIY mne ye..Mr DIY kt tmpt sy xde la wooden block n block crayon tu..mmg nk sgt bli utk anak..

    ReplyDelete
  7. Waalaikumussalam..mr diy pandan indah..dekat giant near menara mpaj.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum, boleh tak awak share code wooden blocks tuh, sy gi tanya mr diy sg petani, dia kata, kalau tau code, dia boleh checkkan store mana yg ada, pandan indah jauh sgt a pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..boleh bagi email address tak? saya emailkan gambar code nye.

      Delete
    2. Salam..bole tlg emailkn jugak x code wooden blocks & crayon blocks to: adawiahrahman@gmail.com. 3 diy da pg smlm sume takde. Appreciate your help :)

      Delete
  9. ily, nk email add bole?

    ReplyDelete
  10. or ily email sy ke fayna_83@yahoo.com ye. tq

    ReplyDelete
  11. or please email me gambar code wooden blocks tu. tq (fayna_83@yahoo.com)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum ily.. Boleh tolong email kan Kod wooden blocks n crayon blocks.. Semalam puas cari kat mr diy pandan capital n Ampang point...tp x jumpa...huhu... Ne email bienasabrina@gmail.com....
    Thanks a lot...

    ReplyDelete
  13. Tlg email jgk bole? lieza.ndc@gmail.com. Mmg tgh cari menan ni ari tu pg kat mr diy tmn medan xde..

    ReplyDelete
  14. Tolong email saya juga boleh? umizaru8487@yahoo.com saya pun sangat sangat mencari wooden block shape sorter ni

    ReplyDelete
  15. Boleh email saya juga? umizaru8487@yahoo.com terima kasih banyak2

    ReplyDelete
  16. Boleh sy nk mnt jg code utk cryon block..susah jgk nk cr.. bdariah@sirim.my

    ReplyDelete
  17. Boleh saya dapatkan code wooden block and cryon block tu. nurulnaquiah88@gmail.com. Tq atas pertolongan

    ReplyDelete
  18. Boleh saya dapatkan code wooden block. Email saya sal_arien@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. Boleh saya dapatkan code wooden block. Email saya sal_arien@yahoo.com

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015