Monday, May 12, 2014

Faheem & Denggi


Previous entry tentang Faheem & Ummi di hospital...
It was Faheem yang kena ulang alik ke hospital..

Faheem demam since last two friday...Sebelum tu lagi dia memang kurang sihat..Badan dedar..Muntah-muntah lepas minum susu...Jumaat tu start panas on and off, then naik rashes merah kat badan..Asyik mengadu sakit perut..At times merengek sakit kepala..

Isnin aku kene pergi site kat Langkawi. Flight kul 7.30pg..Kul 4.30pg aku dah keluar rumah nak ke LCCT. Masa keluar tu, both Faheem & Faqeeh tengah panas lagi badan. Sayu hati nak tinggal anak-anak tengah tak sihat...Dah la few nights both pun nak tidur dengan ummi. Faheem terjaga tengah malam menangis cari ummi, suruh ummi tidur sebelah dia or dia panjat katil tidur sebelah ummi.
T_____T

It was a day trip site visit. Flight balik pukul 6.00ptg. Langkawi - KL will usually took 1 hour of flight. Tapi that day, we fly extra half an hour in the sky. Maybe sebab cuaca tak elok. It was a bumpy ride yang buat aku shivers ok..Mengucap, beristighfar, berzikir jelah kat atas tu. 
Touched down at 7.30pm. Sampai rumah Mama about 10pm..
Super letih sebab starts my day very early in the morning. Then kat site whole day berjemur bawah panas terik, balik dah almost midnight...
Masuk je rumah Mama, both Faheem dan Faqeeh dah merengek. Dua-dua pun nak menempek je kat ummi. Abang mintak dukung, adik nak berdukung jugak. Abang tarik tangan kiri, adik tarik tangan kanan. Dua-dua berebut ummi..Abang tengah panas badan. Adik ok sikit.
Malam tu jugak bawak abang pergi klinik since ubat demam pun dah nak habis.

Based on symptoms rashes, muntah-muntah, sakit perut tu, doc suspects denggi..Kalau buat blood test kat situ, kena tunggu 3 days for result. So, doc buat refer letter to emergency for blood test.
My zawj tanya nak pergi malam tu jugak ke?
Aku is restless, mata dah tak boleh nak bukak plus dah berlengas satu badan bermandi peluh dekat site dan pening kepala..Esok pagi sajoh.

Next morning pergi E&A Hospital Ampang.
Aku lah tukang bawak anak masuk jumpa doc and ambil darah.
Male, Indian doctor. He looks super busy dan memang pun, atas meja berderet fail to be attended.
Sambil kalut-kalut typing in all information, tanya soalan itu ini, no eye contact..
Sebab sambil tanya sambil key in info..
Pastu part nak ambil darah adalah drama..
Doc ikat pergelangan tangan Faheem dengan rubber glove. Masa ni Faheem dah bising cakap sakit dan suruh bukak glove tu.
Masa doc nak cucuk jarum, dia suruh alihkan pandangan Faheem..
Aku pusingkan muka Faheem, pujuk dia, peluk dia..
Bila doc cucuk jarum je, makin kuat nangis..
"Ummi sakit...sakit...sakit ummi..."
Erghhhhh...Doc ni pulak tak berapa pandai attend budak-budak..Jenuh la aku pujuk Faheem and calm him down. Keluar dari bilik doc, dia still nangis cari Abi..Then suruh abi bukak plaster kat tangan dia..
"Tak boleh bukak lagi Faheem. Nanti darah keluar. Tunggu kering dulu.."
"Bukak...bukak ni..." hulur tangan..
Bila Abi dah bukak, dia tengok darah kat kapas..
"Abi tutup..darah Faheem..tutup.."
Pastu tak nangis dah..

Then once result dah siap, masuk balik bilik doc, dia dah gaduh nak keluar, nak pergi kat Abi. Doc suruh nganga mulut nak tengok anak tekak, dia ketap gigi. Memang tak co-operate lansung..Tarik tangan aku ajak keluar..
Faheem oh! Faheem..

Platlet reading 210. WBC 10.2.
Doc cakap based on result, normal. Bukan denggi. Tapi doc risau pasal the symptoms, plus that kat area rumah ada buat fogging. Means a dengue prone area. Doc suruh repeat blood test the next day to confirm.

Second day.
It happen that dapat doc yang sama. Masa nak pergi hospital tu, Faheem ok je.
"Kita nak pergi mana ni bang?"
"Hospital!"
"Siapa tak sihat ye?"
"Faheem..Faheem demam. Faheem nak pergi hospital.."
Bila masuk bilik doc, dan most probably dia cam muka doc tu, terus dia buat drama. Macam trauma or fobia dah dia..
Doc suruh baringkan atas katil, then dia balut macam bedung tu, tangan sebelah kat luar. It wasn't easy sebab Faheem meronta-ronta sampaikan doc tu berapa kali meng-aduh..huhuhu..
Pastu bila dah bedung, doc tu keluar sekejap. Adeh..Aku ni jenuh memujuk Faheem yang meronta minta dilepaskan..
"Nak tangan Faheem..Nak kaki..Mana kaki Faheem? Faheem nak pakai selipar.."
"Ummiiii...bukak..Faheem nak pegi kat abi...mana abi...abiiiii..."
Pastu aku rasa dia teringat tangan dia nak kena cucuk...
"Nak masuk tangan...nak simpan...nak simpan.."
Dia nak sorokkan tangan lagi sebelah yang exposed dalam balutan kain bedung tu..
Haishhh...Meruntun jiwa ibu hokeh...Sambil pujuk anak, sambil tahan airmata sendiri..
Bila doc masuk, dia kata boleh bukak dulu, tunggu nurse datang to assist..
Bila aku bukak kain bedung, cepat-cepat dia bangun peluk aku. Pastu sorok both tangan dia..
Sedihnye lah aku masa tu but I keep on pujuk dia..Telling him that he is a strong boy..
"Faheem kuat..Faheem good boy, strong boy..Sikit je ni..Tak sakit kan..."
"Takkk...Faheem tak kuat...tak boleh cucuk" tersedu-sedan dia..

Nurse yang ambil darah afterwards. Faheem still menangis menjerit-jerit sampai serak. Tapi dengan nurse tu ok lah sikit sebab nurse tu berlemah-lembut sikit and sama-sama cuba pujuk Faheem.

The result, platlet reading 175, wbc 8.0..Both drop a bit.
Although still above border, but the drop in reading worries the doc. Had to repeat lagi.

Third day.
My zawj kata either cari klinik yang boleh dapat result immediately or pergi emergency after office hour je.
Aku taknak pening cari klinik. The only clinic yang aku tau is Klinik Azizah. Tapi mesin dia rosak. So I said, aku je bawak Faheem. My zawj just hantar, then he can go to work, and once dah settle, aku call Mama to fetch me or I'll just take the cab.
I had fun with Faheem on our third day. The last two days, we bring Faqeeh along. Banyak kerja nak mengejar adik yang tengah ligat, attending abang, staying alert to our turn..When it was just the two of us, I can concentrate on him, had an ummi-abang's chat, laughing & giggling together..I feel awesome..
This time, different room, different doc.
A malay lady doc yang sangat sweet dan lembut..
Faheem pun ok je masa masuk bilik. Mungkin sebab tengok doc lain, so dia lupa yang dia akan kena cucuk lagi..But when it's time to put him on the bed, dia start jerit-jerit. Ade another young malay male doc assisting. Kali ni doc suruh aku tunggu luar. I heard Faheem menangis panggil aku..
"Nak ummi...ummi mana..ummi.."
Sorry sayang...sambil seka airmata kat luar bilik..
Bila doc panggil masuk, cepat-cepat aku peluk Faheem and calm him down..
Pleaded sorry a couple of times, hugging him tight and kisses him over and over again..
Aku simpan seketul gula-gula yang aku janji nak bagi dia after the process. Itupun korek-korek dalam dashboard kereta my zawj. Sebab pagi tu sebelum my zawj drop us kat hospital, tiba-tiba terlintas kat otak ni that I need to reward him with something as this is his third day of nightmares. Pity him..
Bukak plaster, bagi gula-gula, sedu-sedan hero yang seorang ni menahan sisa tangis..
"Taknak kawan doktor. Doktor jahat. Kan Faheem tak bagi cucuk..Kan Faheem cakap jangan cucuk Faheem. Doktor jahat.."
Alololo...marahnya dia kat doktor..
"Doktor baik...Doktor nak tolong abang je. Doktor nak abang sihat.."
"Doktor jahat!"

Result: 
Platlet 203, wbc 8.0.
Doc cakap ok. It wasn't dengue..No need to repeat anymore.
Bila doktor cakap tak payah cucuk lagi, Faheem dah happy..
"Faheem nak kawan doktor tak?"
"Nak...Doktor taknak cucuk Faheem dah.."
^___^

Alhamdulillah bukan denggi, not even bacteria. Some kind of virus.
Doc yang ni friendly dan explanation dia bagus dan senang aku nak faham. She explains every bits and soft spoken...Faheem pun sengih-sengih je at last..Keluar dari bilik doc dengan senang hati...

2 comments:

  1. Pelik betul 3 hari baru keluar result. Hari tu Ammar Yusuf check darah (suspect denggi juga) kena tunggu 2 jam je for result. Mula mula we have already anticipated a drama la masa nak ambil darah tu, then kami suruh dia pejam mata (kami tutup mata dia dengan tapak tangan) dan ajak dia sama sama kira 1 to 10, ABC, alif ba ta sampailah selesai ambil darah, no drama at all syukur betul. Ammar Yusuf memang takut doktor, dah kerap sangat kan hospitalized masa baby dulu so dia trauma.

    Glad that Faheem is fine, tapi heartbreaking la sampai 3 kali nak buat blood test :(

    ReplyDelete
  2. sian nye hero mangah.....alhamdulillah x de pape....huhuhuu...cam tu gak la org rs ms jari izzara kn jait tue....doc bedung kan die...pas tue suh tunggu kat luar....tabah je la dgr jeritan + tangisan die....

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015