Wednesday, August 13, 2014

Random Talk: A Mother's Worries..


There's one time, sebelum puasa kalau tak silap, tengah scroll timeline FB, tiba-tiba ternampak something. Ada one FB friend yang like satu status/post/gambar ni. Aku pun tak pasti siapa sebenarnya mamat ni. Kawan aku ke siapa? Aku rasa aku tak kenal..Huhu..kena screening balik friend list ni. Gambar apa yang dia like? Malas aku nak explain detail. Tapi gambar yang menjolok mata lah.. 18SX phewww! Aku tengok banyak pulak comments received. Jadi aku saja gatal nak baca apalah yang orang rajin dok komen sampai beratus for that kind of picture.

Rata-rata yang komen adalah lelaki. Haruslah kan..Yang beribu like tu pun pasti lelaki jugak...Kalau ada perempuan yang like, mungkin dia jenis cenderung terhadap kaum sejenis..huhu..Komen pun mostly berbaur lucah dan memang terang-terangan lucah. Yang jujur ajak make love pun ada. Gilos!! Dah tengoklah gambarnya pun macam mana. Memang mendorong hawa nafsu lelaki-lelaki yang tak pandai nak kawal dan hijab pandangan sendiri. Allahu...Tapi ada jugak yang komen bagi ayat nasihat dan tazkirah..Bagus bagus...Moga diberikan taufiq dan hidayah dari Allah untk bertaubat buat si empunya page dan yang komen dan layan pun sama jugak.

Ada two things yang aku terperasan while running through the comments. Aku takde lah baca satu persatu komen-komen tak bermanfaat tu. Glance through sajoh. Geli pulak membaca komen tak bermoral untuk yang bukan mahram..Yuckss..Haaaaih la...Dah takde perasaan malu dah semua..Muraqobatillah tu takde.. Astaghfirullahal 'azim...
Apparently, mata aku tertangkap la ade 2 situasi.

Situasi 1:
Ada sorang mamat xxx ni komen kat gambar tesebut.."I like..."
After a few comments, ada orang tag nama mamat ni and wrote "xxx, like lah sangat!.."
Tengok profile picture both commentor, gambar macam lebih kurang sama.
Aku saja explore lagi. It happens that they are married to each other.
The first comment was made by the husband. The following comment was a counter comment from his wife.
Kantoi. 
Aku just terfikir, apalah perasaan si isteri bila dapat tahu the husband angau tengok gambar tersebut. Kalau layan tanpa meninggalkan trace, kau tak boleh nak kata apa. Takleh nak simply tuduh dan marah membabi buta.. Ni ada trace. Kalau aku, menggigil badan tahan marah ke geram ke ape tah lagi dan mula lah beribu soalan menerjah masuk dalam otak aku. Macam-macam aku boleh relate kan dari sekeping gambar macam tu. Dari soal self insecurity sampai trustworthiness sampai....hmmm tak leh nak explain la pemikiran complicated aku ni...

Situasi 2:
A comment from a lady.
Dia tag nama sorang mamat ni. Rasanya macam makcik kepada mamat tersebut. Her comment sounds a little bit like this (not exactly the same sebab aku pun dah lupa komen sebenar dia macam mana..Tapi lebih kurang lah..)
"xxx..Apa yang awak buat ni. Kat kampung nampak baik, alim pakai kopiah, solat jemaah tak tinggal. Dalam diam ini kerja awak, tengok benda yang tak senonoh. Berhentilah berpura-pura. Bertaubatlah...."
Gulp!

Itu baru a few that was caught red handed. Yang sembunyi-sembunyi? Yang berterusan berpura-pura? Yang licik tak meninggalkan kesan?

My concern sebenarnya....
 thinking about what kind of world and community will I be raising my kids in?
Kita cuba sebaik mungkin didik anak, elakkan benda-benda tak senonoh pornografi semua ni. Of course lah diri sendiri pun memang tak sempurna. Tapi mencuba jugak sehabis baik.
But when it comes to larger community, once he make friends, mixed up with others, from various kind of background, how are you going to handle this? Dengan all the social media technologies..Whatsapp la WeChat la, BeeTalk tah ape ke benda lagilah.. How are you going to control your sons/daughter/husband  once it comes to this social media issues. Friends sharing unnecessary things. Share gambar lucah, share video porno. Then you have no access to your kids' smartphones. Semuanya dengan password. They may act innocent in front of you. But who knows inside that little thing called smartphone beribu gambar/video nudity, porn videos of those sensual actions that only husband and wife should know..Yang husband and wife should know pun yang halal untuk diri masing-masing je. Yang bukan hak kita, bukan mahram kita takyah sibuk-sibuk ambil port nak tengok. Elok boleh tambah pahala dengan yang halal, berat ke dosa pulak jadinya.. Bermula dengan maksiat mata, melarat jadi addiction to it, then jadi makin parah, jadilah macam-macam gejala sosial yang tak terbendung...Nauzubillahi minzalik..

Kalau fikir tentang what will happens in the coming years, bila anak-anak membesar and so forth memang berat hardisk kepala otak nak proses. Boleh hang dibuatnya..What will happens in the next few seconds pun kita tak tau kan..Lagikan pulak nak predict the future.
Mudah-mudahan Allah lindungi dan pelihara keluarga kita dari perkara-perkara yang memudaratkan, yang tak bermanfaat, jauhkan dari perkara-perkara maksiat, jauhkan dari segala macam kerosakan. 

-Worried Mom-

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015