Tuesday, August 12, 2014

Dari Zikir Sufi Cilik Ke Juz Amma...


Sebelum ni ada cerita pasal hiburan dalam kereta.
Setelah introduce 'hiburan' tersebut kat anak-anak, harapan lah kau nak pasang radio atau hiburan lain. Pasti ada yang membangkang.
Contohnya, balik Kelantan sebelum puasa hari tu. Dek kerana perasaan extra super proud to be Kelantanese (budak TIKL 00/01 kalau selak balik majalah Teknika tu confirm jumpa caption ni...hahaha) sangat menebal dalam diri tok laki ku (hihi...ampun my dear zawj...), dia belilah CD dikir barat. Kononnya nak pasang dalam kereta on the way balik KL.
Memang harapan. Laju je anak teruna sulung dia cantas.
Baru nak feeling ber-dikir, si anak dah bising...
"Abi jangan nyanyi...Taknak pasang lagu ni. Nak Allah Ya Allah je..."
"Nak astaghfirullah je..."
Tak ke kau pun laju je beristighfar ibarat terkena satu tamparan hebat kat muka.

Tukarlah balik pasang CD Sufi Cilik dia tu.
Gembira sepanjang perjalanan, Alhamdulillah.

Alhamdulillah, dengan izin Allah lancar je Faheem dan Faqeeh berzikir asbab kebaikan dari pasang CD Sufi Cilik tu berulang kali.
Aku sendiri banyak kali je rasa tertampar dengan anak sendiri.
Antaranya, bulan puasa hari tu, berbuka puasa kat surau berhampiran rumah. Sambil tunggu azan berkumandang, aku dok ralit layan handphone. 
Tiba-tiba dengar suara si kecik berzikir kat sebelah aku. Tak cukup dengan itu, dia tarik handphone suruh simpan..
"Ummi cepatlah nyanyi astaghfirullah dengan Faheem.."
Memang paaangggggg kat muka se-das.

Banyak lagilah situasi yang bagai tersiat kulit muka dek malu dengan anak kecil sendiri.
Allahu, sesungguhnya Allah lah yang mengizinkan setiap sesuatu itu.
MasyaAllah tabarakallah..

Mudah-mudahan lidah anak-anak sentiasa basah dengan Zikrullah..Dalam masa yang sama sentiasa bagi peringatan kat ummi ni untuk sama-sama rajin menyebut zikrullah. Bukan mengharap pada anak semata. Allahu..

******
The next step lepas biasakan anak-anak dengan bacaan doa dan zikir, aku cuba nak biasakan anak-anak dengar alunan ayat-ayat suci Al-Quran. Quite a few times jugak aku nyatakan hasrat kat my zawj.
Malam raya hari tu, sambil kami terjah Chow Kit Road cari kuih raya, tiba-tiba my zawj remind pasal tu. Aku nak cari bacaan Al-Quran oleh qari cilik. Konsep approach lebih kurang macam CD Sufi Cilik tu. Alunan suara budak kecil di harap lebih mesra di halwa telinga anak-anak. Dalam otak aku cuma tahu adik Muhammad Taha al-Junayd. Alhmadulillah ada gerai jual CD islamik. Bila tanya-tanya, makcik tu recommend Qari Kecil Adik Ahmad Saud. Dan bila tengok-tengok CD yang ada, Adik Ahmad Saud ni je yang ada alunan bacaan Juz Amma while adik Muhammad Taha al-Junayd ada beberapa siri bacaan surah-surah pilihan. We decided to opt for Juz Amma sebab memang itu plan awal kami.


Approach kali ni bukan untuk anak-anak je...Usaha untuk diri sendiri jugak. Rasanya sekarang ni, target adalah lebih kepada diri sendiri berbanding anak-anak. Dulu masa sekolah rendah, banyak jugak surah-surah dalam Juz Amma yang aku dah hafaz. Tapi tu duluuuuu...Lama duluuuu..Kisah berbelas tahun yang lalu. Sekarang ni, tergagap-gagap nak menghafaz semula...Allahu...

Bercita-cita nak anak jadi huffaz, mak nye kena berusaha jugak untuk hafaz. Tskk...tskkk..
2 in 1 approach, insyaAllah..
Permudahkanlah urusan kami Ya Allah. 
Allahumma faqihna fiddin wa'alimna ta'wil
Allahummaftah alaina futuhal arifin, warzuqna fahman nabiyyin wa ilha'mal mala'ikatil muqarrobbin, birahmatika ya arhaman rahimin.

So, hiburan dalam kereta sekarang adalah alunan surah-surah Juz Amma oleh Adik Ahmad Saud yang bersuara merdu...Mula-mula mendapat tentangan juga dari si abang. Nakkan jugak CD Sufi Ciliknya..Tapi kebetulan masa tu CD kesayangan dia tertinggal kat office ummi, pujuk jugak dia pasang Cd Juz Amma. Alhamdulillah dia ok till now. Even ada one time, dia suruh kuatkan sebab tak dengar abang mengaji katanya. Alhamdulillah...Semoga menjadi asbab kebaikan buat kami sekeluarga. InsyaAllah, ameen..


Back at home, aku ada sebuah buku yang aku sangat suka.

Seriously, it wasn't only for the kids, tapi untuk aku juga belajar.
Sambil-sambil berusaha mengajar/mendidik anak, sambil-sambil belajar mendidik diri.

Ensiklopedia Juz Amma.



Bagus buku ni. Bukan sahaja ada terjemahan bagi Juz Amma in Malay and English, malah terdapat penerangan dan kisah di sebalik surah, kenapa surah tersebut diturunkan.



MasyaAllah, aku sendiri pun baru nak belajar faham Al-Quran, baca tafsir.
Bila jumpa buku ni, memang Subhanallah, sangat membantu.
Sambil bercerita dekat anak, sambil kita sendiri cuba faham. Sambil-sambil baca, sambil bertanya dekat Faheem to ensure ada interaction.. Kadang-kadang cuba relate dengan kehidupan seharian. Say macam masa nak tidur, kenapa baca 3 Qul, aku cuba explain balik apa yang terkandung dalam buku. In the same time, those ilm makin lekat dalam otak, insyaAllah..
Pernah jugak bila baca, anak-anak buat hal sendiri. Main riang ria. Tak peduli usaha ummi cuba untuk bacakan ilmu yang sangat berguna. Tapi bila aku cuba uji Faheem, tanya balik apa aku cerita, surprisingly dia boleh jawab. Allahu...And I keep on repeating the main point supaya ia lekat dalam minda dan hati anak-anak. Mudah-mudahan Allah bantu permudahkan urusan dan kuatkan daya ingatan kami, serta bersihkan hati kami untuk mudah faham kalam Allah. InsyaAllah...

Buku ni pun membantu untuk hafazan. After every surah, akan ada blue circle ni..
So, if ummi or anak-anak dah hafal, boleh la tick kat dalam circle tu. Hmm mungkin kena buat colour coding. Untuk ummi pen warna apa dan untuk anak-anak pen warna apa..Tak pun, kita pakai sticker je. Syok sikit main tampal-tampal...hihi..

Dan after each surah juga akan ada nota amalan..

At the end of this book ada beberapa doa harian dan ilustrasi panduan ringkas bersolat.


The price..

Azamnya nak hafaz Juz Amma. Target untuk ummi nye dulu...huhuhu..Tapi target date tu tak letak lagi. Takpelah, kita usaha sikit-sikit, yang penting istiqamah. Part istiqamah tu yang kadang-kadang jadi halangan besar. Allahu..
Moga Allah beri kekuatan untuk istiqamah. Ameen.

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015