Monday, September 15, 2014

Faheem & Writing


At the age of 3 years old and plus, I am not giving my son a high pressure, expecting him to read and write like a master. Belajar mengenal huruf rumi, jawi dan nombor pun gitu-gitu je.
Did introduce him to alphabets and numbers, but trying to make it light and easy. Santai-santai je.
Sambil panjat tangga sambil baca alif-ba-ta..Counting while playing with his toys and cars..

Menulis pun lebih kepada menconteng.
One day, aku scribbling some notes, Faheem nak menulis jugak. Nak tulis macam ummi katanya.
So I make dotted ABC and ask him to trace the dotted lines.

See, khusyuk dia cuba 

Masa kita tengok, elok je dia trace dotted line tu.

Then tinggal dia sekejap. Pergi dapur. Once datang jenguk dia balik..
Habis dia buat watermark..hahahaha.

Masa bawak dia ke office sebelum raya hari tu, i did the same. Nak bagi dia leka. Bagi dia pen and paper.

Tapi dia bukan nak menulis sangat. Suruh ummi lukis itu, lukis ini.
Sudahnya tak jadi jugak kerja ummi.





One day masa jemput kat umah mak, Faheem tengah menconteng.
Mak cakap kat Faheem suruh tunjuk Faheem belajar apa that day.
Then Faheem write the letter A banyak-banyak, ada besar ada kecik.
Mak kata tengahari, whilr others were sleeping, Faheem taknak tidur. So mak ajar Faheem menulis.
The next day Faheem belajar tulis huruf B pulak. Huruf B ada 2 perut..hihi..
Alhamdulillah...Thank you mak tolong ajar Faheem. Kalau dengan ummi, sokmo nak berlawan je.

Faheem's handwriting



Last but not least..
Faheem's version of ummi..hmmmm..


No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015