Tuesday, September 30, 2014

Penang Trip 2014: Ferry Rides


Our first time holiday berempat. Just the four of us.
Long trip holiday dengan anak-anak yang super active adalah sangat mencabar.
At least for me..huhu..

My super active hero...He went back and forth ikut suka dia dan jumping in the car macam melompat atas katil je sambil menarik-narik shawl ummi sampai senget benget. Adehhh...



Initially nak cross over ikut bridge. Tiba-tiba my zawj ubah plan nak naik feri. Bagi anak-anak ceria sikit. 

Tambang feri

On board..

Bila naik feri, maktok dah pesan awal-awal. Take extra good care of Faqeeh. Don't let him walks on his own. Kalau boleh biar dalam carrier je.
That's what I did. Put him in Boba dan tak termakan dengan pujuk rayu dia nak turun dan berjalan sendiri. I just can't imagine the scenes kalau lepaskan dia bebas berjalan. Berlari berkejaran atas feri di tengah lautan? Really not a good idea..Huhuhu..

Seronok Faheem dapat naik 'bot besar'. 

Ni kat bahagian atas feri. Ummi is gayat. Slow aku panjat naik tangga yang curam tuh sambil genggam kuat railing tangga..Bahahaha..Time nak turun lagi tak payah cakap. Dahla mengendong Faqeeh. Boleh pulak time ummi gigil-gigil nak turun tangga tu lah dia duk menggeliat dalam boba tu mintak nak lepas...Kecut perut tau dop??



Bahagian atas, depan feri. Masa my zawj letak Faheem atas palang tu, aku yang seram semacam. Takut anak terlepas ke apa. Haihhh...Typical mak, macam-macam nak risau. Padahal my zawj cool je.

Kat atas best. Kuat je angin. Tu rambut Faheem, terpacak-pacak ditiup angin. Jubah aku tak payah cakaplah. Berterbangan serata alam..hahaha..Masa panjat tangga pun jubah berterbangan. Mujur pakai jeans longgar kat dalam. Kalau tak, aku buat show percuma atas feri. Denggg~




Pic last ni masa nak balik pulak. Faqeeh tu baru bangun tidur. Masam je muka. Kali ni tak pakaikan carrier. But Alhamdulillah dia tak merengek minta berlari. Masih mamai-mamai lagi. Elok je lah duduk diam..Abang tetap bersemangat..

Overall, the kids memang happy dapat naik feri.
Alhamdulillah.
As for me, mengimbau memori pengalaman pertama naik feri dengan arwah maktok paktok dulu. Tiba-tiba airmata bergenang. Haisss...

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015