Tuesday, September 23, 2014

The Long List of What And Why


Faheem dan Faqeeh, both adalah petah bercakap.
I wonder where they got those talkative mouth since ummi adalah shy girl, pendiam.
Bahahaha..
Perhaps dari abi yang sangat peramah dan mesra alam dengan semua orang including stranger.
No doubt, they must have inherited it from him..hehe..
Good for them, Don't be like ummi. Penyegan tak bertempat.
Tapi abang Faheem seems to be more like ummi. Dia petah dengan orang yang dia kenal je. Dengan orang lain dia adalah sangat pemalu.
Whereas adik Faqeeh, peramah tak terjangkau. Semua pun dia bantai tegur je.

Faheem at the age of Faqeeh now, pun cakap dah berbutir. Dah boleh buat ayat. Dan banyak sangat 'apa tu?'
He keeps on pointing on every new things that he see and ask, what is that? Sometime pointing at the same thing and asking the same question repeatedly like more than 10 times.
Kadang-kadang things yang dia tanya tu, dia dah tau. But he keeps on asking until dia dapat jawapan yang menepati criteria dia.

Faqeeh, similar like his brother, "Apa tu ummi?"
Only that he points at things randomly. He don't even look at thing that he was pointing.
Randomly point and ask "Apa tu?"
And ummi randomly answer and create answer as I also didn't know what he's pointing at.
Bila kita tanya mana? "Tu..." pointing at another direction..Aiyooo..

Now that Faheem have recognize quite a few numbers of things, his question is more to 'why?'.
Hmmm...This is the challenging part.
Answering to 'what' is somehow rather easy than finding answers to 'why'.
And with his list of 'why', one after another, I seldom give up. I'm lack of good/great ideas to answer him.
Then abi will come to the rescue. Pheww...Penyelamat. Sebab abi will suddenly change the subject, trying to attract him with something else.

An example of the long list of why.
"Ummi, kenapa ummi work?"
"Sebab ummi cari rezeki?"
"Kenapa cari rezeki?"
"Nak tolong abi."
"Kenapa ummi tolong abi?"
"Taknak abi susah sorang-sorang?"
"Kenapa abi susah?"
"Nak cari duit bayar macam-macam."
"Kenapa kena bayar?"
"Kena bayar sebab, nak dapat barang semua kena beli. Nak makan kena beli. Nak pakai baju kena beli. Nak beli kena ada duit."
"Kenapa ada duit?"
"Duit tu untuk Faheem beli barang lah."
"Kenapa kena beli."
"Sebab tak boleh buat sendiri"
"Kenapa tak buat sendiri.?"
"Sebab tak pandai.
"Kenapa tak pandai?"
"Sebab belum belajar."
"Kenapa belum belajar?"
"Sebab takde masa, tak sempat"
"Kenapa takde masa? Kenapa tak sempat?"
"Sebab kerja."
"Kenapa kerja?"
"Sebab nak belikan Faheem mainan.."
"Mainan askar?"

See...The long list yang mencungap-cungap ummi nak jawab. Setiap jawapan kau akan ada kenapa menyusul selepasnya. Dan dia bertanya dengan muka yang serius, dahi berkerut-kerut. Most of the time aku cuba jawab betul-betul, trying to figure out the best answer to him so that I will not mislead him. Kids at his age, sekali kita cakap anything, dia akan ingat benda tu. So, aku taknak bagi salah fahaman kat dia especially when it comes to persoalan ketuhanan, aqidah etc. 
Pernah aku salah jawab, dan aku cuba untuk betulkan jawapan aku afterwards, dia taknak accept the second answer. To him, the first one is the correct answer. Jenuh lah kau nak explain balik kat dia, nak tukar semula mind set dia. 

Adik Faqeeh pulak, kalau ikut milestone abang previously, fasa sekarang ni masih lagi berkisar tentang 'what' sahaja. Tapi since pengaruh abang adalah sangat besar dan kuat buat adik, setiap hari dia dengar abang tanya apa dan kenapa. Dia pun dah mula tanya kenapa itu dan kenapa ini.
So now ummi menghadapi serangan bertubi-tubi dari abang dan adik.

It's good to hear them questioning. Walau terkadang terpaksa garu kepala yang tak gatal mencari jawapan kepada soalan-soalan mereka.
Sometimes, they even argue with me.
Faqeeh cakap, "Tak. Ummi tak betul lah. Adik je betul."
Faheem apatah lagi.. Bertekak dengan ummi, defending his answer.
Obviously, they make me smile.
Alhamdulillah, mereka membesar dengan sihat dan ceria.
Semoga sentiasa di dalam lindungan rahmat dan barokah Allah.

1 comment:

  1. kadang2 mmg sampai letih nak jawab Ily...terpaksa diam hihi :) saya tag Ily...

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015