Wednesday, October 8, 2014

Penang Trip 2014: Street Art


Crossing to the island, kami tak terus check-in hotel.
Sempat pulak hunting for street art dulu.
Ada wall painting / mural dan juga welded iron walls caricatures
You can check the locations of those street arts kat link brochure ni -----> penang street art brochure
Tapi ada jugak yang tak tersenarai dalam brochure ni. New artworks perhaps. 
But we didn't manage to find all pun. Setakat termampu cari dan mana yang sempat je.

Ni one of the welded iron walls caricatures. Kartun hitam tu, made of welded iron. Seni sungguh. Each welded iron caricatures ni sebenarnya ada penceritaan sendiri. All related to Penang.

Kungfu girl stepping on my head..Masa ni aku gi selfie sensorang. Budak berdua tengah bikin onar dalam kereta.

Ni pulak koleksi karikatur lima sederet. 

Kesian uncle bawak bakul berat atas kepala. Meh saya tolong.

Intai Mr. Soldier.


Ikut hati nak posing macam karikatur. Hahaha..Berani???



Petang tu, tak dapat nak singgah wall painting sebab kemain ramai lagi beratur. Esok-esok je lah getus hati. Yang welded iron tu takde orang pun. 

That night, lepas pekena nasi kandar beratur, my zawj ajak round town lagi sekali usha wall paintings. Sekali tengok line clear lah. Ade tempat takde orang lansung. Ada tempat, adalah 2, 3 orang je tunngu turn. Not as crowded macam siang tadi. Yay..Boleh posing-posing. Tapi adik Faqeeh dah tidur. Jadi watak sampingan dalam carrier jelah adik ye..



Welded iron caricatures ni malam-malam ada lampu. 

Tolong pegangkan kerusi untuk adik ni. Kesian dia. Kerusi bergoyang..Hihi..

Eh..Faheem tolong support abi pulak???

Faheem pun nak ambil air jugak..

Tak dapat lagi ke airnye dik???


Artwork yang ni asalnya ada lagi belah belakang, gambar sorang budak pegang dinosaur. Tapi that part dah tak nampak dah. Plaster dinding dah terkopek dah and seems like rehab works is going on.

Faheem layankan aje ummi dan abi yang dok suruh dia posing.



Ada banyak lagi rasanya wall paintings yang menarik. Budak main buaian, budak main basketball etc. Tapi tak jumpa pulak yang tu. Dah lewat malam, malas pulak nak gigih sangat round semata nak cari artworks. 

But to me, those artworks are really cool.

2 comments:

  1. besi tu x bape nk best sgt kan.yg lukis2 kat dinding tu best,kalau g penang,xsah kalau x mencari lukisan2 ni.hehehe


    #BW sambil klikklik IKLAN nuffnang!

    ReplyDelete
  2. menarik banget tempat ni. saya suka dengan art, rasanya sesuai la tempat ni dgn saya.

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015