Thursday, October 16, 2014

Rainbow


There;s one time, ada biasan pelangi terlihat pada tangan aku when we're in the car. Faheem nampak. He ask, "Apa kat tangan ummi tu?"
"Pelangi"
"Kenapa warna-warni?"
"Pelangi ada tujuh bias warna..cantik kan pelangi"
"Cantik..."
"Siapa buat pelangi cantik?"
"Allah.."

After some times, the so-called pelangi hilang. Faheem mencari.
I told him, kalau Faheem nak cari pelangi, tunggu hujan. Lepas hujan, kalau ada matahari, InsyaAllah ada pelangi.


Since then, bila hujan je, Faheem akan cakap..
"Bila hujan berhenti, ada pelangi kan ummi.."
"InsyaAllah..kalau ada matahari.."

Ada sekali tu, hujan lewat petang. Dah senja masih belum berhenti.
"Nanti Faheem nak tengok pelangi lepas hujan berhenti.."
"No sayang. Takde pelangi hari ni. Hari dah nak malam, takda matahari, takde pelangi."


Another day at home...Faheem kata nak pelangi.
Then I got an idea.
Let's make our own rainbow.
Cari kertas warna, cari marker pen, cari gunting dan juga gam.
Lukis pelangi for both boys, gunting-gunting kertas warna, sapu glue stick, ask the boys lekatkan kertas warna kat tempat yang dah sapu gam.
Faheem decides on the arrangement of the colours.
So...taaadaaaaaa...Faheem's rainbow collage.


Adik faqeeh have one too. Tapi halfway done. Banyak distraction and he cannot focus.

Happy boy with his rainbow.






1 comment:

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015