Friday, November 21, 2014

That Extra 10 Kilos...


Kalau aku cakap aku dah berisi, mostly kawan-kawan aku akan cakap,
 "eleh ili tu part mana lah yang berisi sangat tu.."
"Kalau ili tu gemok, kiterang nih???"
Kalau dibuat perbandingan kurus, selalunya mesti akan merujuk kepada aku.
Relevan untuk aku yang sekeping dahulu, but not the recent me. huhu..

Hakikatnya, aku memang dah berisi.
Bukan berisi ada baby.
Kalau berisi yang tu, syukur Alhamdulillah. I've been waiting for that.
Tapi ini berisi lelemak dan dedaging. Syukur Alhamdulillah juga sebab masih dikurniakan tubuh badan yang sihat..huhu..
Setakat ini, inilah berat aku yang paling berat seumur hidup aku. Berat tanpa bayi ye tuan puan sekelian.
Masa pregnant Faheem dan Faqeeh 9 bulan pun tak seberat ni.
Since aku stop breastfeed Faqeeh rasanya aku start gain weight.
Pertambahan berat paling ketara masa pregnant & miscarriage recently. Lepas tu the numbers keep going up and up.
Ni baru macam stagnant sikit. itupun setelah aku seolah hampir nak pitam bila tengok angka pertama tu dah bertambah. Bila timbang balik the next day, ia turun semula..Ggrrrr.
Sebelum aku stop breastfeed dan sekarang ni, pertambahan berat adalah sebanyak 10kg.
Argghhhh..
Itu kalau compare dengan berat selepas kahwin. Kalau perbandingan dengan berat zaman anak dara dulu, I've gained 20kg...
Hah..20 kg...I just can't imagine.
Dulu sekeping je, ditiup angin pun boleh melayang agaknya..
Siap lah ada kawan yang seorang ni, dia tulis notes untuk aku on a CD cover.."Sekeping ili..."
Sekarang, berkeping-keping.hahahahah.
Tapi taknak lah kembali ke berat zaman sekeping tu. That is underweight..

Ada orang cakap ok lagi berat aku sekarang ni.
But for me yang tak pernah cecah angka tu rasa macam...apakah??
Baju kurung semua dah kena sort. Sepasang dua je yang aku boleh sarung dengan selesa. Setiap kali nak iron baju kerja, termenung lama depan almari..Not this one, this one cannot, that one absolutely not, that one can only fit my leg, this one will get stuck on my head...Pppffftttt.
Kalau kain tak ketat mencengkam kat pinggang, baju melekap padat kat punggung atau membalut lengan.
Hmmmmmpppphhhhh.
Yeah..Moh kite berjubah ke kantor..
Sebelum-sebelum ni, pakai lah jugak jubah pergi office. Tapi tak kerap sangat sebab boleh rotate dengan baju kurung.
But now, hari ni jubah, esok jubah, lusa pun jubah..Ehh, koleksi jubah tak banyak, pinjam jubah adik pulak...Ada can tambah lagi stok jubah macam ni..hahahahha.

Ramai pulak tu orang yang menegur.
Ada yang tanya pregnant ke?
Syukur alhamdulillah kalau ianya benar-benar berlaku.
Ada yang buat ayat penegasan, "U tau tak u dah berisi? I first time nampak u, I tak cam..Ehh, itu ili ke? U betul-betul dah berisi u tau tak"
Of course I know lah...U don't have to make such statement berulang kali..
T______T,

Jadi...
My mission now is to shed that 10 kilos away..
Sebab aku sendiri sudah mula rasa tak selesa. Pergerakan terasa macam terhad. hahahah. Exaggerate sangat ke???

Semoga aku berjaya menempuhinya, InsyaAllah..

2 comments:

  1. ili...really gain 10 kg? gambar mane? meh tgk skit. so adakah angka 6 di depan? huhu...itula perasaan aku bile gemok. sedih tahap xleh ckp. ade org cakap...kite paling subur bila capai berat ideal...mudah untuk conceive. goodluck ili.. kalo ikut diet aku, aku cume bleh kurangkan nasi & ais je dan jogging =p owh, how i miss my jogging routine ='(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohoh..gambar jarang menceritakan keadaan sebenar..huhu..but Yeah, it did reach that 6 numbers hr tu..grrr..
      kalau ikutkan, masih dalam lingkungan berat ideal/ healthy weight tapi slowly menghampiri that overweight line..Nooooooo..

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015