Tuesday, December 9, 2014

Umrah : Pemandu Bas


Hari tu nampak iklan Ustaz Harry, Umrah Musim Sejuk Disember 2014.
Zasss.zasss...Terus bertalu-talu flashback masa menunaikan umrah dulu menerjah masuk kotak ingatan.

Tak banyak pun aku cerita dalam ni pasal umrah.
Tak menjadi rasanya bila setiap rasa tu nak ditafsir menjadi ayat.
Sudahnya simpan dalam kotak memori je..huhu..

Tapi aku teringat satu kisah ni.
Tentang pemandu bas yang bawak kami dari Madinah ke Mekah.

Perjalanan dari Madinah ke Mekah..
Kami berhenti solat sunat ihram di Bir Ali.
Niat ihram dalam bas. Ustaz bahagikan kepada kategori tertentu. Yang mana niat bersyarat etc dan Ustaz guide bacaan lafaz niat.
Selesai semua jemaah melafaz niat masing-masing, yang mana semua dah terikat dalam ihram, tiba-tiba dengar lah driver bas ni bercakap dengan Ustaz. Agak panjang jugak lah perbualan mereka.
Lepas tu Ustaz translate kat kami. Kata Ustaz, Driver bas tegur pasal lafaz niat. Part ni Ustaz dah pernah mention masa kursus umrah. Perbezaan lafaz niat. Ada Ustaz terangkan beberapa lafaz niat, tapi aku tak hafal lah pulak. Yang dok ingat masa tu, lafaz niat yang biasa digunakan jemaah Malaysia. So, itu jugaklah yang driver tu tegur. Sepertimana yang Ustaz terangkan masa kursus, ianya tidak menjadi masalah.

Sepanjang perjalanan, disamping memperbanyakkan talbiah, terdengar jugak driver bas ni rajin bercerita dan berbual dengan Ustaz.
Ada certain masa, ustaz akan translate balik kepada kami apa isi perbualan ustaz dengan driver bas tersebut.
Driver bas ni rupa-rupanya adalah seorang guru agama di Damsyik, Syria. Sedang bercuti, buat part time bawak bas, bawak jemaah umrah. Beliau banyak berkongsi cerita kisah sirah para Nabi.
Lepas asyik bercerita, tiba-tiba beliau nak bagi teka-teki/pop quiz lah pulak.. Beliau minta jemaah jawab..Ada hadiah menanti katanya. Hadiah tak dinyatakan sehingga dapat jawapan tepat. Hah...misteri sungguh hadiahnya.
Soalan berkaitan sahabat baginda Rasulullah SAW. Tapi aku tak dapat nak recall pulak soalan tersebut.

Setelah beberapa cubaan, akhirnya ada jemaah yang dapat menjawab dengan tepat.
Alhamdulillah.
Aku pulak excited nak tau apa hadiah yang dimenangi.

Hadiah yang ditawarkan adalah....
Beliau minta jemaah yang berjaya jawab tadi tulis nama seseorang yang disayangi.
Dan beliau akan buatkan umrah untuk orang tersebut.
Allahu.

Hadiah yang sangat bermakna aku rasa.
Semoga Allah merahmati & memberkati tuan driver tersebut.

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015