Tuesday, January 13, 2015

Faheem's First Day at School & My Other Sweethearts Too :)


12012015
First day of school for year 2015.
The very first one for Faheem of course.
The week before, Faheem memang sangat bersemangat nak pergi sekolah. He keeps on saying that he's going to school and everything relates to school.
Siang malam dok sarung stokin dan kasut sekolah.
Uniform pulak, abi baru ambil on Friday. So that Friday evening, suruh dia try baju. Terus taknak bukak dah. He even said that he wants to wear that uniform to sleep and he wanted to sleep at school. Oh my! Sangat bersemangat waja awak ni...



Lama dah ummi tak buat kerja balut membalut ni =_='



Letak kat tempat mampu capai oleh Faheem :)




Ahad malam, Faheem tidur awal tanpa dipaksa. Selalunya bateri dia lambat nak habis. But that night, lepas maghrib dan lena. And he slept throughout the night.
Pagi tu Alhamdulillah mudah nak kejut dia bangun pagi dan mandi. Tak payah susah-susah nak umpan rewards or anything. Dengar nak pergi sekolah je, segar anak mata.
But ummi had to prepare his bath first. Siapkan air suam untuk dia mandi. Kang tak pasal mood lari sebab terkejut mandi air sejuk subuh-subuh. Alhamdulillah, mudah nak urus dia.

Pukul 7.00 pg dah siap berkasut dan sandang beg, bukak pintu ajak ummi suruh cepat, nak pergi sekolah.
Lampu sekolah pun tak bukak lagi. *sigh*

Selalunya first day anak sekolah, mak ambil cuti hantar anak. Kes aku, aku ada meeting ad hoc pulak dengan top management pagi tu, tak dapat nak ambil cuti. So, abi jelah hantar Faheem.
Pesan siap-siap kat zawji, ambil gamba Faheem. Nak tengok how was my big boy on his first day of school...


Budak excited ni, sampai abi ajak makan dulu pun taknak. Tak sabar nak pergi sekolah.
Alhamdulillah dia ok. Cikgu cakap ok sangat, happy je dia. Siap mengusik orang lain lagi..
Rilek sangat dia. Independent habis. Syukur sangat..


First day buku dah koyak T_T'



He's the one with kopiah. Entah apa dan siapa yang digelakkan. Huhu..
Time makan pulak, dia buat macam rumah sendiri je. Nak mula makan, melompat-lompat atas tikar makan. Then orang lain dah habis makan, dia sorang dok mengadap makanan lagi. Haiihhh..

Tengok gambar pun nampak happy sangat dia. Abi nak tinggal dia pergi kerja pun, dia tak hirau lansung. Good boy. I hope your spirit will remain sampai bila-bila.

But I guess, Faheem cool dan rilek sebab dia dah biasa dengan the surrounding. Sekolah tu dah memang macam rumah kedua dia. Last year, dia ada join program sekolah and selalu lepak kat sekolah.. Dia memang dah kenal and biasa dengan cikgu. Ada kawan yang dia familiar. So dia tak rasa macam alienated. That's why dia ok. Dan pastinya, atas izin Allah jua..Syukur Alhamdulillah.

Balik tu ummi dengan tak sabar tanya Faheem personally tentang his first day at school. Ternyata dia seronok. Alhamdulillah. 
Bila tanya tentang kawan, Faheem kata kawan girl nama Adibah. Kawan boy tak tahu siapa nama..Adoiii..

Whatever it is, Ummi bersyukur sangat Faheem ok dan happy. Ummi harap semangat Faheem tak luntur, tak pudar. Ingat pesan ummi. Pergi sekolah untuk belajar, untuk cari redha Allah. Belajar untuk dapat ilmu yang bermanfaat. Belajar untuk jadi hamba yang diredhai Allah. Cari ilmu sebagai bekal di dunia dan akhirat. 
Semoga Faheem jadi anak yang soleh, mukmin yang bertaqwa, sentiasa dirahmati dan diredhai Allah.
Allahumma ameen..


Not to forget, my other lovely sweethearts also. Semoga anak-anak buah cik ily/mak lang jadi anak yang soleh/solehah, jadi mukimn yang berguna, bertaqwa dan diredhai Allah..

Adam (2nd row, the nearest) belum start enjin lagi..Hehe..

Iris yang sangat lah clon mama dia..Huhu.. Cool je kakak..

Thaqif. The coolest one. Morning and noon session pun masih maintain happy.

Love all of you so much..

5 comments:

  1. besar dah faheem, alahamdulillah mcm peramah jek si faheem nih hehe.. all the best faheem!

    ReplyDelete
  2. Seronoknya tengok Abang Faheem happy je kat school :)

    ReplyDelete
  3. Teruja tgk semangat abg faheem...great abang la...mcm mana faqeeh tak suka nak pi sekolah...aura dari abgnya sgt kuat...well done mama...

    ReplyDelete
  4. Salam Ily! seronoknya Faheem ke sekolah.. ceria gitu.... kebetulan, i pun ada anak yg first time ke PASTI tahun ni.. (5 tahun..)..
    http://amfarra.blogspot.com

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015