Friday, April 10, 2015

Escalator


Last week viral video pasal budak jatuh dekat escalator. I'm not going to comment on that.
You can make judgements. I've read a lot of judgements. Won't add to that.
Kadang-kadang, dalam situasi yang kita rasa kita dah terlalu berhati-hati, we think we have taken care of all the safety aspects, tapi kalau Allah nak uji, sekelip mata, kau boleh terlalai, terleka seketika. It happens in a blink second. And nothing else you would do.

I have my own experience with escalator..
It happens just a day after the video went viral..

Alkisahnya Faheem ni memang takut-takut sikit bila kat escalator.
Masa nak naik dia ok. Part nak turun tu dia macam cuak sikit. Teragak-agak nak melangkah.
That day, a couple of escalators before, dia ok je though agak lambat jugak nak melangkah. But I waited for him until die ready nak step on the escalator.
Tetiba kat satu escalator ni, masa nak turun, aku dah tunggu macam biasa. Then when I thought he was ready, aku langkah.
Without noticing yang dia nak count 1,2,3 dulu sebelum langkah.
Aku dah on the escalator while dia masih tak langkah lagi. Had to let go of his hand dan aku pulak yang terlompat-lompat naik nak pergi kat dia. Nak terus turun and naik escalator ke atas, I am afraid of him jadi panic kat atas tu sorang-sorang. Zawji pulak dengan Faqeeh yang memang kena monitor 24-7.
Terpaksa la aku lajukan sikit my pace to overcome the speed of the escalator.
Mak buyong melompat atas escalator dengan skirt flare nye lagi..
Oh my!!!
Alhamdulillah I manage to get to him safely.
Allahuakbar.
Berderau darah weh..
Faheem terus fobia dengan escalator lepas tu. Bila sampai escalator je suruh abi dukung.
Last skali, nak lif je lah weh..

Sampai malam tu, bila teringat balik, menggigil satu badan.
I was picturing me, the pregnant lady, jatuh tergolek kat escalator tu..
Huhuhu..

Kalau tengok kat link ni, ESCALATORS.. Ngeri aku tengok..Tu tak berani nak copy masuk kat blog..Seriau..

Apa pun, berhati-hati tu perlu. Tersangat perlu.
Dan jangan lupa part yang paling penting above all, pergantungan dengan Allah.
Baca doa pelindung diri banyak-banyak. Minta dijauhkan dari perkara yang tidak diingini. 

https://www.google.com.my/search?biw=1280&bih=913&tbm=isch&q=bismillahillazi+la+yadurru+dua&revid=1281634214&sa=X&ei=vC4nVc-9JIjjuQTDooCQBQ&ved=0CCAQ1QIoAQ#imgdii=juvgxDaMH8lGaM%3A%3BjuvgxDaMH8lGaM%3A%3BMPZhRVzJRglKcM%3A&imgrc=juvgxDaMH8lGaM%253A%3B-wPa4dOoycw6hM%3Bhttp%253A%252F%252Fi.ytimg.com%252Fvi%252Fdkhn_pcDihI%252Fhqdefault.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.youtube.com%252Fwatch%253Fv%253Ddkhn_pcDihI%3B480%3B360

1 comment:

  1. aminnnn, TQ for d info ili! bole start amalkan bace doa tu hari2 pasni..
    aku pun slalu cuak gak lepas tengok byk viral kt fb pasal escelator. lagi2 bile part nk angkut stroller kat escalator, nak cr lif kdg2 jauh sgt so tu yg blasah jek.. but from now on mmg cuak la plak.. so here we go, tpakse cr lift pasni hehe

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015