Wednesday, April 22, 2015

Faqeeh & Hafalan Shalat Delisa


Last week, terpaksa ambil emergency leave on thursday & friday.
Faqeeh kena chicken pox.

There's one day, kami bertiga (ummi, Faheem & Faqeeh) layan cerita Hafalan Shalat Delisa.
Bertalu-talu soalan dari dua beradik ni sepanjang melayan movie.

Sampai lah part the aftermath.
Keluarlah soalan sayu dari Faqeeh dengan memek muka mencebik kesedihan.
"Mana ummi Delisa?"
"Mana Abi Delisa?"
"Mana kakak aisyah, kakak Fatimah?"
"Rumah Delisa kena bawak ombak besar ke?"
"Ombak besar ambil ummi Delisa?"
"Kenapa kaki Delisa? Ombak ambil kaki Delisa?"

Bila part Delisa bertemu bayangan kakak-kakaknya yang nak ucapkan selamat tinggal kat Delisa.
Faqeeh tanya dengan penuh perasaan.
"Kakak Delisa nak pergi mana?"
"Kakak Delisa nak cakap selamat tinggal kat Delisa. Kakak Delisa nak pergi dah tinggalakan Delisa."
Faqeeh menangis.
Ummi terpana sekejap.
"Kenapa Faqeeh nangis?"
"Delisa kena tinggal. Kakak Delisa tinggal Delisa.."

Part paling sayu bila ummi Delisa muncul for the last time to say Goodbye.
Faqeeh menangis teresak-esak berjurai-jurai airmata.
"Ummi Delisa tak boleh tinggal Delisa..Jangan tinggal Delisa.."
Sayu sungguh anak ummi yang sorang ni.

Tak sangka sangat dia hadam jalan cerita Delisa, dan terkesan dengan kisah Delisa.
Soft hearted rupanya anak ummi.
Tapi memang kalau ummi sakit, ummi acah-acah sedih, dia punya concern tu lain macam je.

Semoga anak-anak ummi jadi anak soleh/solehah..



2 comments:

  1. best citer tu..berkali2 saya layan citer tu..x silap tahun 2010..masa preggy anak 1st..lagu tema citer tu sampai sekarang saya ingat! hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan...sy pun dah bpe kali layan. Setiap kali tengok pun confirm nanges..huhu..

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015