Friday, July 31, 2015

Kisah 1 Syawal 1436H Kami...


Baru nak update pasal raya..huhu..

First of all, color theme...Awal-awal lagi my zawj dah cakap dia taknak beli or buat baju baru. Dia nak pakai jubah yang beli last year tapi baru sekali dua pakai. Jubah Hasan Adli.
 So, kami tiga beranak je lah yang cari kain buat baju baru yang match dengan baju abi, tema brownish-yellow..

This year, giliran beraya belah aku kat Ampang. Selalunya our routine di malam raya (rutin laki bini semenjak berkahwin) adalah menerjah Chow Kit or Jalan TAR. Final shopping, usually borong kuih raya lah.
Tahun ni takde. Sibuk mengemas rumah di malam raya dan aku pun confirm akan termengah-mengah je kalau terjah pun...Rasanya almost 2-3 pagi jugaklah baru kami balik Ampang. Mujurlah dekat je rumah sendiri dan rumah mama kan...

This year, Faqeeh dah besar sikit, dah nak jadi abang dah pun, so boleh lah ummi ikut pergi solat sunat aidilfitri sekali. Tapi kena split dua lah the boys tu. Faqeeh ikut abi, Faheem dengan ummi. Baru boleh nak manage sebab they all akan behave terlebih kalau takde geng. Kalau ade geng, berkejaran dalam masjid je nanti.
Alhamdulillah, sepanjang solat dan khutbah both memang tersangatlah behave dan excited bertakbir. Sampai kan masa berjalan balik dari masjid pun tak henti bertakbir dua beradik ni..

Balik dari solat, makan-makan dulu, then baru bersalaman minta maaf etc. Previous years, aku dan zawji bermaafan dalam bilik je, baru boleh drama lebih-lebih. Tapi tahun ni, bersalaman depan semua orang pulak. Aku tetap drama macam biasa, almaklum banyak dosa kan..Huhu..Merebeh sampai cair eyeliner..Tapi zawji rilek je sengih-sengih..Cett..
Tu tengah kesat ayaq mata lah tu..huhu..


Dengan parents takyah cakaplah, tambah comot muka ni haaa..
Pastu nak suruh the boys salam dan bermaafan dengan maktok & tok ayah dia pun satu hal jugak...Jenuhlah..


Faheem ni, payah betul nak suruh salam dan minta maaf. Tengok muka ummi tu, bersungguh sampaikan amanat kat anak. Panjang lebar amanat ummi. Entah faham entah tidak. Huhu..

Faqeeh pun boleh tahan jugak. Tapi dia ni ada part sentimental sikit.

Dah bermaafan dengan ummi abi, kena bermaafan sesama sendiri pulak kan. Sikit punya susah lah. Bajet masing-masing takde buat salah lah tu..Rugi tak ambil video masa ni. Boleh tergelak besar kalau inagt balik this scene. 

Selesai sesi bermaafan, sesi bergambar lah pulak..Again, with these 2 super active boys, susah betul nak dapatkan a decent family portrait. Bertabahlah ye ummi abi.

The most decent family photo..huhu..

Abi & Ummi


First time kot bergambar berdua dengan ayah after 30 years of living and breathing. huhuhu..





Faqeeh in action...Abang Faheem jadi photographer..


We are brothers.. Siap bawak props lagi ye..

 

Then ummi abi pun kena paksa guna props. Ummi buat tak layan je. Bising abang Faheem suruh ummi pose dengan lori..hahaha..

 Then it's the whole family photo. But incomplete. Huhu..

Lepas solat Jumaat, kami balik ke Gombak pulak.
Tak sempat nak snap family photo ramai-ramai kat Gombak..Huhu..
In fact takde gambar pun.
Gambar ramai-ramai without kami adalah..Sobs.. 

Kene arrange another date untuk ambil gambar ramai-ramai pulak lah nanti..Hihi..

***
Does anyone notice my 32 weeks pregnancy tummy??? Hihihi..

1 comment:

  1. salam aidilfitri :)
    nk tekan button LIKE tp xde :)

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015