Friday, August 14, 2015

Faqeeh: Potty Training


Masa start potty train Faheem dulu, pengasuh kata kalau nak train Faqeeh sekali pun takpe. Senang ada geng. But I was like....biarlah dulu...Huhu..
Tapi I have told myself that before end of this year kena make sure Faqeeh dah boleh diaperless sebab next year dah nak sekolah dah.
Pernah dah try couple of months back, tapi aku ni kan kurang sabar..Huhu...So, aku fikir, nanti masa cuti bersalin, lepas habis pantang baru nak start potty train Faqeeh.

Until about last two weeks...
Masa fetch anak-anak kat rumah pengasuh, pengasuh pesan suruh bawak seluar Faqeeh lebih sikit esok.
Nak potty train Faqeeh sekali dengan Umar.
Since pengasuh yang insist, aku ok je. Hahaha..
The next day tu aku bekalkan lah seluar dan underwear lebih sikit untuk Faqeeh.
Bila jemput dekat pengasuh petang tu, pengasuh kata ada jugaklah terkencing dalam seluar. Balik tu he was still diaperless..
Aku biarkan je Faqeeh without diaper.
But every 15-20 minutes, aku angkat Faqeeh masuk toilet. Kalau sekadar tanya, memang sokmo jawab taknak kencing. Tapi bila angat terus bawak masuk toilet, mesti akan kencing jugak. His first day (kat rumah lah) lasted for more than 3 hours.
Masa tidur masih lagi ber-diaper la.

Si manja ummi...

After 2 weeks, seems like manageable..Lots easier than handling Faheem dulu.
Maybe sebab dia pun dok tengok abang membuang kat toilet..
Early days memang nak kena bawak ke toilet secara paksa..
Sekarang ni, bila keluar masih ber-diaper. Tapi selalu pesan kat Faqeeh, nak kencing bagitau. Jangan kencing dalam diaper..
Alhamdulillah, dia akan cakap everytime nak buang air kecil.
Buang air besar pun sama. Sebab Faqeeh ni memang dari dulu lagi kalau buang poo poo, dia akan cakap. Dia tak selesa lama-lama.

This week, pengasuh kata Faqeeh dah ok. Even kalau pakaikan diaper pun dia akan mintak pergi toilet nak membuang. Tengok stok diaper dalam beg yang bawak gi rumah pengasuh pun tak berusik.

Alhamdulillah, Faqeeh's potty training went well.
Terima kasih kat pengasuh sebab sangat-sangat membantu dalam menjayakan potty training anak-anak.
Dan selamat juga untuk ummi dan abi sebab dah tak risau on expenses for diaper, tambahan pulak dengan the addition of new family member ni..
Syukur Alhamdulillah..
Thank you Allah for making ease this for us.

2 comments:

  1. bestnya dapat pengasuh mcm tu.sporting. mcm kat taska ni, bila kita ckp, dia kata anak kita kecik lg.padahal 3 tahun dah kot.hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. pengasuh memang sporting. Faqeeh ni pun, hujung tahun ni insyaAllah genap 3 tahun :)

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015