Thursday, November 26, 2015

Faqeeh Yang Menguji Sabar

Faqeeh....
Despite of his cheekiness and being happy go lucky most of the time, there are times yang dia sangat-sangat menguji sabar.

Ada ketikanya dia sangat sukar untuk difahami. Boleh hilang sabar bila kita tak boleh nak faham apa sebenarnya yang dia nak, and he is crying out loud, you can't even understand what came out from his mouth.

Faqeeh, if he wants something, he would not tolerate for anything else. No substitution. Something tu can be of things, person and even process. And he is not a person that can easily be fooled.

Contoh 1: Dia nak air sirap. Air sirap yang abi buat. Abi tengah dodoi adik. Ummi tengah masak. Tokma buatkan air sirap satu botol besar. Tokma nak tuang dalam botol susu. Dia taknak. Ummi pujuk nak buatkan. Still, he refuses. Ummi ambil adik, abi layan Faqeeh. Abi ambil botol susu, tuang air sirap yang tokma buat. Faqeeh nangis lagi. Taknak air tokma buat. Suruh abi tuang balik air sirap tokma. Suruh tukar botol yang lain. Siap ajar abi, letak sirap, letak air, tutup botol, goncang-goncang. Air sirap made by Abi. Sigh!

Contoh 2: He wants something that I couldn't figure out what was it. "Nak yang tajam tu..." Clueless..Faqeeh dah nangis. Bila tanya apa benda yang tajam tu, dia cakap sambil nangis yang tak boleh dengar sepatah pun apa dia cakap, macam mumbling je. Dengar "Faqeeh nak........" Itu je. Yang belakang tu tak boleh nak faham dah. 2,3 kali tanya, still tak boleh faham. Then aku suruh lah dia tunjuk apa yang dia nak. Sambil nangis-nangis dia bawak aku pegi kat ruang tamu. Ada sepupu aku and his gf there. Faqeeh tunjuk dekat bekas atas meja. Maruku.. Huhu..My cousin ambilkan bekas tu, then dia rasa dulu maruku tu elok lagi ke tak. He then handed me seketul maruku to be given to faqeeh. Nangis lagi, cakap taknak. We were confused. Ape sebenarnya dia nak. Then aku mintak bekas tu je, biar aku ambil sendiri maruku. Taknak jugak. Nak bekas bertutup. Tutup balik bekas tu dan suruh dia buka sendiri. Still taknak. Suruh letak balik bekas tu kat tempat asal dia. He wanted to take the container by himself. Bila dah ambil, nak abi pula bukakan bekas. And dia nak ambil sendiri maruku dalam bekas...Allah.. Imagine that we have to actually reverse back everything...



Banyak lah lagi kejadian seumpamanya. Bila dia nak abi yang buat susu, dia akan pastikan abi sendiri buat. Dia takkan puas hati kalau dia tak tengok sendiri abi buat susu dari awal. At times nak ummi, some other time nak abi.

When abi is away for outstation, semua pun dia nak ummi je buat. Nak kencing, nak makan, nak mandi, pakaikan baju...semualah. Semua nak ummi. Tak kiralah masa tu ummi tengah mandikan adik ke, bf adik ke, solat ke...If he says he wants ummi, memang dia reject lah orang lain. Orang lain buatkan susu, dia taknak minum, suruh ummi buat yang baru..Terkejar-kejar lah ummi..

Bila dia buat perangai macam tu, memang rasa sesak juga kadang-kadang. Sangat sangat menguji sabar aku yang kurang penyabar ni. Abi yang lebih cool dari ummi pun terkadang hilang sabar juga. Inikan pulak ummi kan. Huhu..Tapi ada masanya, bila akhirnya kami tahu apa sebenarnya yang dia nak, boleh jadi bahan gelak laki bini juga..hahahaha..

My delicate Faqeeh..My cheeky Faqeeh..My brilliant and smart Faqeeh...

Doakan supaya Allah kurniakan ummi kesabaran yang tinggi agar dapat membesarkan dan mendidik anak-anak dengan penuh hikmah. Mudah-mudahan anak-anak ummi jadi anak yang soleh dan bertaqwa, berjaya di dunia dan akhirat..Ameen ya Rabb..

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015