Monday, June 13, 2016

Kitchen Cabinet


Lama dah berangan nak buat kitchen cabinet. The old humble kitchen, ruang memang sangat limited. Bila aku nak beli something, aku berfikir banyak kali since there is no space for storage. Bertahan tak beli microwave bagai due to space constraint. Tapi bagus jugak, boleh jadi alasan untuk tidak mebeli sesuka hati. Contohnya, Tupperware..hahaha.. Kalau tengok katalog Tupperware, alahai comelnya semua..Semua rasa nak beli. Tapi memandangkan tiada ruang, selamatlah duit makcik..hihi..

Bila dah extend kitchen, baru boleh merealisasikan angan-angan nak pasang KC. Itupun sebenarnya nak hold dulu. Tapi fikir-fikir balik, malas nak kemas dua tiga kali. Baik sekali harung je..

So, here is our extended humble kitchen. Tidaklah besar mana. Slightly bigger dari initial humble kitchen.


Aku survey 2-3 recommended KC contractor by known blogger. Then, aku email them, telling them my basic spec with some sketch.

Tangan dah keras kejung. Lama tak buat drawing. Sketch pun kelaut lah jadinya. Asal nampak rupa, jadilah lebih kurang. huhu..


Out of 3 KC contractors yang aku approach, yang paling awal respond is Intech Kitchen. Aku send email at about 5.00 pm sebelum balik kerja, balik tu aku check email, dah ada reply lebih kurang pukul 6 lebih. Quotation with 3D views. 


Ada 2 more KC contractors who did send their quotation couple of days after. Fikir-fikir, baca other blogs, testimonials, I decided (I ok..Not us..nampak tak kuasa veto di situ..hihi) to go with Intech Kitchen.

Aku sketch balik my KC. Set an appointment with Mr. David from Intech. He'll come to take measurement and come out with new quotation. The first quotation is only rough estimation based on initial sketch given.


Mr. David taking the measurement of the table top. Bersepah lagi dapur masa  ni, hence serabut atas dan bawah table top. Kitchen hob pun tak pasang lagi masa ni sebab kontraktor salah buat lubang despite that you have given the sketch and the measurement. Tak faham baca dalam cm/mm katanya. Need to be in feet. Allahu...Past is past, forget about that..



Lepas measure, he came out with new design and quotation.
Missing box for built in microwave.
Next to kitchen hood memang biar kosong. Nak pasang open rack je.


Added box for built-in microwave, tapi macam tak berapa kena. So aku mintak ubah lagi.


Jadi semi-tall unit terus.



 Dah finalize design, Mr. David datang rumah lagi, tengok colour pulak. Dah decide, confirm, bayar deposit 50%, they set date for installation. The earliest weekend possible.

Bila dah set date, boleh pulak masa  tu zawji kena fly to Myanmar. Tapi aku malas nk postpone, so aku proceed with the installation. Ajak mama dan adik teman on the day of event.

Installation in progress.



KC installation done. Sudahnya pilih putih juga. Glittery white kalau tengok dari dekat. But the outer box, ambil hitam instead of white. Material for doors is 3G glass. 4G nampak cun jugak, tapi since ada anak kecil yang aktif dan pintar, aku rasa lebih selamat ambil 3G.  


Masa ni kitchen hood belum install lagi. Ada dedicated team yang akan install kitchen hood pulak.
Set another date pulak.


That metro/subway black tiles, memang dah berkenan lama dah tu. Then bila survey kedai tiles dekat Jalan Ipoh tu, 4-5 kedai kami masuk, the price ranges from Rm 4.00 - Rm 6.00 per piece. Mahal weh. Dia glossy and chamfered edge that gives 3D effect. Tile yang 2ft x 1ft pun boleh dapat Rm5. Ni kecil cenonet je. Tapi tetap taknak mengalah tu. Haha.. Tapi Alhamdulillah, rezeki dari Allah, last kedai yang kami pergi dekat Bandar Baru Ampang, kami dapat tile ni at Rm 0.80 per piece. No kidding. 80 sen je. Sebab owner tu kata, dia ada ready stock and that stock dia purchase masa factory sale ke macam mana tah. Tapi dia memang dapat harga murah. Without hesitation, aku terus beli. Dan zawji suruh tambah untuk dinding tepi toilet jugak. Hence, kalau tengok 2nd picture from top, yang ada washing machine tu, kami pasang tile tu dari bawah..hihi.. Murah punya pasal.


  After kitchen hood installation.



A close up to my dream kitchen hob :)


Tak habis kemas lagi ni dik non oii...
Ini pun zawji yang bawak turun pinggan mangkuk sikit-sikit dari bilik atas yang berfungsi sebagai stor sementara masa renovation hari tu dan tolong kemas sikit-sikit. Nak harapkan bini dia buat semua..Nak raya esok baru kita kemas ye..Adoiii..

Alhamdulillah, selesai satu wishlist..hihi..

4 comments:

  1. Cantiknyaaaa black and white! Jealous! Mind to share berapa cost untuk semua ni? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Warna paling selamat..hihi.. It cost me Rm5k+ for the KC, exclude the concrete table top.

      Delete
  2. iliy...cun2... baru semangat nak masak. The cost include hood, oven etc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..tulah..semangat memasak berkobar2..walaupuan tak berapa nak pandai masak..

      Cost Rm5k+ solely utk KC je + installation kitchen hood + ducting. Appliances - hood, hob, oven, microwave aku dah beli sesiap sblm engage KC cont.

      Delete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015