Friday, October 14, 2016

National Sports Day & Other Things


Last Saturday was National Sports Day.
Sempena mengambil semangat kesukanan, jom kita bersukan..

Sukan pilihan kami..
Acara renang, gaya bebas.





 Truth is, rumah takde air. Ada gangguan bekalan air due to pencemaran air. Few kawasan di Kuala Lumpur dan Selangor terjejas. One of it, our area.

Mujur Re:sident tak terlibat. Since rumah dah disewakan, so, kami tumpang fasiliti je. Haha..



Happy faces dapat mandi kolam.


Sunday, bawak Fathan pergi klinik. Dia batuk kuat and selsema. Wheezing sound pun kuat.
Doctor suruh bagi nebulizer. Sebab banyak sangat kahak. Menangis-nangis lah hero ni sampai basah lencun baju dek peluh. Alahai. Kesian awak. Bertahan ye sayang. Ummi abi nak awak sihat cepat.




Faqeeh, alhamdulillah, baik-baik saja.


Sunday evening, kami balik Pandan Indah, with hope bekalan air dah pulih. Malangnya, ia masih belum pulih. We have a sink fully loaded with plates and cups. Hurmmm..

Petang tu, ada lori agihan air, we only manage to get one medium pail of water.
Hurmm..Macam tak cukup je...Terpaksa lah kami ambil bekalan air dari rumah Mama.
Dapatlah kosongkan sinki yang penuh pinggan bertimbun tadi.

Later that night, at about 10 pm, lori datang lagi. Menadah lah lagi..


Teringat masa zaman krisis air yang agak teruk in 1998. I was only 14 back then. As far as I remembered, krisis air tu berlarutan for more than a month. I can't recall the exact period of the crisis. Zaman tu, gigih mengejar lori tangki air. Dengar je bunyi lori datang, berkejar dengan segala tong, botol yang ada. Setiap rumah ada beberapa tong besar yang warna biru tu. Masing-masing buat stok bekalan sebanyak yang mungkin. At times, aku dan rakan seangkatan tolak troli ke kilang belakang rumah, ambil air dari pili kilang. We even tadah air hujan. huhu..
Makan pulak, alas pinggan dengan plastik bungkus nasi lemak tu untuk mengurangkan beban mencuci pinggan mangkuk. Phewww.. What a memories.

Tapi kali ni, aku tak angkut dah lah. Dulu tu zaman muda remaja. Now, dah beranak tiga, kena lebih berhati-hati, try to avoid lifting heavy things..haha..Excuses..

The next morning, bangun pagi tengok mata cik abang ni bengkak begini..



Terkejut lah ummi. Ya Allah. Kenapa dengan mata Faheem ni?? Mula-mula dia kata tak boleh buka mata. Lepas lap sikit mata dia dengan tuala basah, baru boleh buka.
Sempat senyum lagi. Dia cakap kat ummi, takde ape ni ummi. Nanti-nanti dia baik lah.
Eh. Cool sangat awak ni. Ummi yang risau bukan kepalang.


Bawak pergi klinik. Doktor kata allergic. Tak pasti apa yang menyebabkan allergik. Highly most likely, ubat titis telinga. Sebab foods, dia takde consume anything unusual. Cuma malam tu ada titis ubat telinga. Lepas ni kena alert lah.


Dah beransur pulih.


Day 2 - alhamdulillah, back to normal.


Faheem.. Faheem..
Tak pasal-pasal awak jadi macam Mike Tyson. hihi..

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015