Friday, March 24, 2017

Setahun Tanpa TV


Dah setahun rupanya televisyen di rumah kami sepi tanpa bunyi..Kaku tanpa aksi..

Semuanya bermula masa kami renovate humble home kami tahun lepas. Lepas siap rumah, tak boleh nak pasang astro, decoder rosak. Bila zawji call astro, nak repair ke replace tah, then they said ada charge etc..bla bla bla.....Zawji kata nak terminate je. So, astro terminated.

Siaran tak berbayar pun tak boleh nak pasang sebab takde aerial tulang ikan tu..heheh.

Sebenarnya takdelah terus sepi je tv tu. Sometimes pasang lah jugak educational videos, selected movies yang zawji download, nasyid etc. Tapi jarang-jarang sangat lah. If the kids don't ask for it, ummi pun takdelah saja-saja nak pasang. Dan budak-budak ni pun memang jarang sangat minta pasang tv.

Ada satu hari tu zawji kata astro ada call, nak offer pakej apetah. Then zawji tanya, nak pasang ke? To me, aku ok je tanpa tv. Selama ni ada tv pun, jarang sangat aku buka sendiri. Kalau aku duduk sendirian, i.e. masa dalam pantang, memang senyap sunyi je rumah tu. Zawji kata, kalau ada tv, anak-anak leka sangat nanti. True indeed. Bila dah mengadap tv, memang masing-masing leka, ralit, khusyuk. Mata tak berkelip tengok tv. So, no astro it is.

A year without TV, it wasn't really bad at all. You can survive without it. The kids don't really need it though. Walaupun rumah takde siaran TV, tapi our humble home tak pernah sunyi dengan gelak tawa, gurau senda dan jerit tangis anak-anak. Jeritan ummi-ko-hijau sesekali kedengaran jua. (Sesekali ke??? hahaha)

Well. we're not being cruel to our kids by not giving them televisyen. We thought that, we can only control them in our humble home. No tv, no gadget. But the fact is, bukanlah dierang ni tak tengok tv lansung. They do watch tv kat rumah pengasuh, kat transit, bila balik rumah atuk nenek, elsewhere.

Bila tak pasang TV ni, they spend more time with each other. Memanglah kadang tu bergaduh juga. Selalu sangat. But, that's how they get bonded. Dan selalunya, ada je aktiviti yang dierang buat.

Antara aktiviti anak-anak tanpa tv, mengekspresikan kreativiti dan imaginasi

Dough time
  
Revision

Colouring.. One of their favourite.

  








Puzzle

 Lego madness. Faheem dah pandai baca instruction. So, he can build his own cars, robot etc.


More puzzle




Making mess is part of arts also..haha..

Si kenit pun taknak kalah.



Drawing, doodling, sketching. Their favourite too.



Faqeeh's illustration of our family.

Motorbikes yawww..

Tracing make it easy.


Faheem's oil tanker.

Faheem's interpretation of our humble family.


Abi and ummi with adik Fathan.

Lovely isn't it.

Takde TV pun takpe.
All these bunch of things and activities would be enough to make us happy.
Harap-harap boleh istiqamah lah hidup tanpa tv. hihi..


1 comment:

  1. Bagusnyaaa tanpa kotak hitam bernama TV tu kann Ily....budak2 jd lebih kreatif :))

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015