Tuesday, January 1, 2013

2nd Baby ¦ The Birth ¦ Part 1 ¦ Pre-Labour

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


Where to begin???

17 Dec 2012 - refer this entry: Nine

18 Dec 2012- refer this entry: Eight - Not In The Mood To Update

***
Aku rasa tak larat nak pergi kerja. Jalan dah kengkang semacam. Sesekali terpaksa berhenti, tarik nafas, tahan sakit yang datang menjalar...
Called my boss at 7.30 a.m in the morning. Sebab tau time ni bos dah sampai office. I told him that I am taking leave until delivery. 
It is an unplanned leave. Aku memang tak plan nak ambil cuti awal sebab masa Faheem dulu, it is unexpected dan masa tu pun aku masih gagah pergi kerja, redah naik Komuter, LRT..
Tapi kali ni aku memang rasa tak gagah nak travel gi kerja. 
Boss said ok, don't worry, just make sure that I apply through HRMIS once the system is up and running.

20 Dec 2012
***
Woke up at about 3a.m. because of contraction. Keep tracking the contraction, 1/10 minutes. Pukul 5 lebih, kejut hubby. Hubby bangun siap-siap, went to my Mom's house hantar Faheem. Tunggu azan Subuh then we have our Subuh prayer together. Sebelum gi hospital, singgah breakfast dulu. In case it is really the time, aku dah selamat isi perut dulu. Taknak jadi macam masa Faheem where I didn't eat anything before labour and sangatlah takde energy nak push..

At PAC Hospital Ampang, bila buat VE, doc cakap bukaan baru 2 cm kot. Doc macam berhempas pulas masa nak buat VE. She said dalam sangat, posterior condition. Since baru 2 cm, boleh balik rumah dulu.

At my mom's crib, pukul 1.30ptg ada jalur darah masa aku buang air kecil..2nd time passes urine, ada lagi darah...Everytime aku kencinglah, mesti ada lendir darah. I am not sure whether it is bloody show atau pun darah sebab buat VE. Lebih kurang pukul 3ptg, ajak hubby pergi klinik dulu. Malas nak terus pergi hospital sebab prosidur je dah lama. Then kalau.kena balik rumah balik, mcm frust je rasa. Pergi la Klinik Azizah. Doc cakap 2cm to 3cm, servix soft, baby posterior. Baby jauh ke belakang. That's why doc macam berhempas pulas nak check bukaan. The lendir, she said it is bloody show sebab berlendir. Kalau darah sebab VE tak berlendir. She said boleh je nak pergi hospital sekarang. Tapi aku nak tunggu dulu.

Balik dari klinik, singgah Tesco Ampang. Takde nak beli apa pun. Saja nak jalan-jalan. Dengan harapan nak bagi senang buka. Decided nak pergi hospital lepas Isya'. Sempatlah solat jemaah Maghrib and Isya' dengan hubby dulu dan juga mengharap masa tu mungkin dah 4cm.

Lepas Isya' terus ke hospital. VE again and doc cakap it's 3cm and admit ward. Malam tu aku tidur kat Wad 4C. Masih boleh tidur lena. Contraction ni main-main pulak.

21 Dec 2012
***
VE untuk keberapa kali tah, still 3cm. Dari pagi ke tengahari. Then ada sorang doc ni, bila die buat VE, she said it's 2cm to 3cm. Consider as 2cm. Dia suggest aku discharge dulu, TCA when sakit makin kuat. Then aku tanya pasal GL, kena buat baru. Leceh la pulak. Aku dah macam nak marah. Later a group of doc datang and the previous doc explain dekat MO kalau tak silap aku. The MO agrees with discharge plan if I agree to be discharged. Aku cakap nak discuss dulu dengan hubby...

Tak berapa lama lepas tu, the same group of doc datang lagi. This time around dengan another senior doc that I believe is the specialist. The first doc explain as usual. Bila dia cakap to be discharged, doc pakar ni question balik kenapa nak discharge. She said because of bukaan baru 2cm. Then the specialist baca report. He dictated the GDM problem. Dia cakap "This mother have GDM. Although it is on diet control, I suspected she controlled her diet during the bsp but eat as normal at other times. Because you see, her mgtt result is quite high. It's better to proceed with delivery. Don't wait until full term because baby might be drowning inside. Check the labour room and prepare for labour since jalan dah buka".

Lepas tu, lama jugak aku tunggu...No progress..Takde orang datang inform anything, takde doc datang check. Nurse kata kalau rasa sakit makin kuat bagitau. Doc takkan simply datang buat VE unless patient rasa sakit and nak check. Sebab doc cakap kalau die buat every 2 or 3 hours, takut patient tak selesa. Ok, make sense. Dan aku pulak, adalah rasa sakit kuat sikit, tapi masih di tahap that I can bear. So, takdelah
panggil doc suruh check. Terus menunggu. Sesekali dengar nurse kat luar sebut nama aku tanya status to be discharged or what..

4.30ptg, hubby datang bawak makanan. Kari daging. Tengah sedap makan, nurse datang bawak sepersalinan baju. Tengok baju tu aku dah agak, terus masuk LR. Habiskan makan setakat boleh. Almost pukul 5ptg, aku dah dalam LR.

# pengalaman bersalin #

Published with Blogger-droid v2.0.1

No comments:

Post a Comment

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015