Wednesday, November 6, 2013

Family Trip: Kota Kinabalu ~ #2 Faheem's & Faqeeh's First ERL Ride


Again, plan asal, semua naik charter van dari Gombak. Tapi bila aku tukar flight tiket balik KL awal dari yang lain, terpaksa tukar plan. Tak jadi naik charter van. Jumpa terus dekat KLIA.

Ada dua option nak ke KLIA. My zawj memang dah plan nak naik ERL je. Parking kat KLIA mahal.
So, cadang nak naik ERL dekat Putrajaya..
Kangah offer parking dekat rumah dia je kat Precint 18, nanti abang ipar tolong hantar ke ERL Putrajaya.
Fikir punya fikir, tanya kawan rate parking kat Putrajaya Sentral, so we opt for Putrajaya Sentral...
Senang, tak susahkan orang nak hantar jemput...huhuhu~

Rate parking kat Putrajaya Sentral..
Kadar sehari semalam adalah RM4.00..
Total untuk 6 days 5 nights cuma RM 22 sahaja...Ok what...
Tambang ERL ke KLIA pun cuma RM6.20..
Tambang pergi balik untuk 2 adults RM 24.80..
Kanak-kanak bawah 2 tahun percuma.
Total parking and  tiket cuma RM 46.80 sahaja...Kalau ikut plan asal naik charter van, satu family bayar RM100..huhu...Sudah save di situ..
Dan family yang lain pun tak jadi ambil charter van. Adik ipar tolong hantar ke KLIA since dia tak jadi pergi...

Sementara tunggu my zawj park kereta, selfie sikit dengan Faqeeh yang behave sangat duduk dalam carrier..

While waiting for the train...


Ni yang paling excited sekali tunggu train... Bila ERL Express lalu, fuhhhhhhhh....Punyalah laju..Terkedu Faheem terkena biasan angin...Dah jauh baru dia cakap "Bye bye choo choo train"

Adik Faqeeh takde perasaan. Ummi je over..

"Mana train Faheem?"

Bila dah naik train, senyap pulak...Cuak agaknya..

Lambat pulak nak tunggu enjin dia panas..Duduk senyap je..

Suruh senyum pun payah...

Layan tengok view

Adik Faqeeh cool je.




See....still adapting lagi...

Baru nak dapat mood..


Baru lah excited sikit..Lambat betul enjin nak panas..

5 comments:

  1. Hi Kak, nak tanya sikit tentang parking kat Putrajaya Sentral.

    Kat Putrajaya Sentral memang satu parking area saja kan?

    yang masuk sekali RM2, dan surcharge RM2 kalau bermalam? betul tak?

    Sebab saya tak pernah pergi saya, takut nanti masuk parking area yang salah dan kena charge banyak.

    Terima kasih ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya mmg satu tu je. Yg sy perasan lah.
      Caj die rm2 sehari tau + surcahrge rm2 if overnight. Bukan rm2 per entry :)

      Delete
  2. as salam dear, paking awak ni paking yang bertutup or open yer..sebab ade persan yang berhadapan dgn hospital putrajaya tu..sy plan nak tggal kete juga utk ke kk nextweek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Kat situ ada carpark open & berbumbung juga. Rate sama. Boleh refer link ni jugak
      http://satriakelabu.blogspot.com/2014/07/tips-parking-kereta-murah-di-klia-klia2.html
      http://www.my-rummy.com/putrajaya/Putrajaya_Sentral_parking.html

      Delete
  3. Gelenggang KLIA Transit House menyediakan Penginapan & Parking Transit pada harga yang berpatutan. Harga Transit Parking hanyalah RM20.00 sehari termasuk hantar/ambik di Airport. T&C Apply.

    Kalau rumah jauh sangat boleh la bermalam di Homestay kami dulu esok kami hantar. Buat masa sekarang parking terhad 10 biji kereta dan boleh booking online. Sila layari www.gelenggang.com untuk keterangan lanjut atau whats apps kami 012 303 6203.

    ReplyDelete

Copyright to ily's
Designed by UMIESUEstudio 2015